Изоставените сгради в България далеч не са малко. Някои от тях са по-лесно разпознаваеми сред обществото, други пък все още  са известни на малцина. Изоставеното сиропиталище в Габрово е от втория тип, пише "Трафик".

Някога сградата е била частна вила на известния индустриалец Пенчо Семов, който е наричан "българският Рокфелер" и "най-социалният индустриалец на Балканите" заради множеството си благотворителни каузи. Семов е бил е главен акционер в 28 дружества, сред които 3 банки и 2 застрахователни компании.

През 1919 г. предприемачът дарява 300 хиляди златни лева за лобиране в полза на България договарянето на Ньойския договор. С лични средства той основава фонд за борба с туберкулозата. Днес специализираната болница за белодробни заболявания в Габрово носи неговото име. Дарява 300 000 долара за строежа на корпусите на Аграрния факултет на Софийския университет – днес Аграрния университет в Пловдив.

Четириетажната лятна вила е построена през 1933 г. по проект на габровския архитект Никола  Гръблев. Пред нея е имало изкуствено езеро и алеи, обсипани с цветя, които са били доставяни от ботаническите градини от цяла Европа. Към нея е имало и собствен параклис. Има сведения, че лично цар Борис III е отсядал във вилата.

Сградата набра популярност в социалните мрежи през 2015 г., когато Жоро Ханджиев публикува цял албум със снимки, разкриващи нейната красота, въпреки лошото й състояние. Албумът, който е със заглавие "За мишките и хората (Of Mice and Men)", има над 3 хиляди споделяния във Facebook.

"По желание на мои приятели, пускам всички снимки от изоставеното старопиталище, което големият български индустриалец и благодетел Пенчо Семов подарява на Габрово и което сега тъне в разруха и забрава. Не ми се коментира, само си помислете, какви "големци" в момента си отглеждаме!", пише Ханджиев.

Пенчо Семов умира на 10 юли 1945 г. Неговото желание е сградата да бъде използвана за сиропиталище за стари хора – журналисти и писатели, но и бедни старци – работници от фабриките му. След смяната на властта това обаче така и не се случва. Сградата е конфискувана и дълго време изпълнява функциите на болница.

Днес сградата е собственост на Министерството на здравеопазването. Допреди 15-20 години в нея се е помещавала Инфекциозна болница. Оттогава тя тъне в разруха, както се вижда и на снимките.