Израелската компания MedCu разработи защитна маска, специално за борба с коронавируса. 


Според изследванията, проведени през последните седмици, включването в материала, от който се изготвя маската на компоненти с мед води до това, че вирусът COVID-19 загива при контакт в течение на броени минути.

Дани Люстигер, генерален директор на компанията казва: "Гордеем се с това, че сме първите в света, които разработиха убиеца на коронавируса, с това, че ние сме на първа линия във войната с пандемията". 

Маските на MedCu ще започнат незабавно да се произвеждат и да се употребяват в Китай. 

Микробиологът доктор Гади Борохов, главен учен на MedCu, казва: "Окисляването на минерала на медта изпуска йони, известни като убийци на вируси и бактерии. Нашето изследване до голяма степен е авангардно. Няма никаква необходимост да се сменя оборудването във фабриките, за да се инкорпорират полимерните материали от мед. Това ще гарантира, че производството ще бъде бързо организирано. Това е много важно на фона на глобалната епидемия".

През идните дни компанията ще организира производството на десетки милиони подобни маски. Тя ще се обърне към министерството на здравеопазването на Израел и ще му предложи своя продукт на цена себестойност, въпреки това, че в целия свят търсенето и цените на маски са нараснали в пъти. 

Превод и редакция: БЛИЦ