Уникална за България операция извършиха гръдните хирурзи на МБАЛ „Токуда Болница София”. Те отстраниха 5 килограмов тумор от гръдния кош на 13 годишно момче. За първи път у нас толкова обемна и сложна торакална операция завършва благополучно за пациента. Момчето вече е добре и е изписано, съобщиха от болницата.
„Туморът обхващаше десния бял дроб и медиастинума на детето и застрашаваше сериозно живота му. Това наложи извършване на плевропулмонектомия – остраняване на засегнатия бял дроб и плеврите – посредством рядко използван хирургичен достъп”, съобщи д-р Цветан Минчев – началник на отделението по Гръдна хирургия на МБАЛ „Токуда Болница София”.

Над 6 часа продължи операцията за отстраняване на тумора, в която участва целия екип на отделението по „Гръдна хирургия” на МБАЛ „Токуда Болница София”. Заради сложността на процедурата лекарите бяха в готовност за използване на апарат за екстракорпорално кръвообращение /машина „сърце-бял дроб”/.

По време на интервенцията е отстранен изцяло туморът, като това е позволило разгъването на притиснатите до този момент ляв бял дроб и сърце. Д-р Минчев допълни, че операцията е преминала гладко, а възстановителния процес тече без усложнения. Момчето се проследява от лекарите, които отчитат постоянно подобряване на състоянието му. /БЛИЦ