Попълнете търсена ключова дума или фраза

Известен галерист разказа нещо уникално за Стоянка Мутафова

https://blitz.bg/obshtestvo/izvesten-galerist-razkaza-neshcho-unikalno-za-stoyanka-mutafova_news713583.html Blitz.bg

Великата и невероятна актриса е оставила в много хора спомени, които те трудно могат да забравят

София, България 07 Дек. 2019, 18:42 5295 прочита 0 коментара
Великата и невероятна Стоянка Мутафова е оставила в много хора спомени, които те трудно могат да забравят. Сред тях е галеристът Момо Трайков, който е внук на актрисата от миналото Лили Попиванова. 

Ето какво си спомня той:

Вкъщи идваха много артисти, защото театрите са близо до нашето жилище, а вкъщи винаги имаше нещо за ядене, кафе и  сладкиши.  След представление артистите винаги трябва да разпуснат. Не могат  да отидат направо да спят.

Моята най-голяма привилегия в детството беше,  че баба ми Лили Попиванова, постоянно ме водеше в театъра докато репетира,  или има представление. А аз волно и безнаказано сновях по гримьорните  и гледах как се гримират  Стефан Днаилов, Велко Кънев, Антон Радичев, досаждах на Славка Славова и Таня Масалитинова.

Познавах всички артисти. Гледах  как играят на табла, докато чакат да излязат на сцената. Двама играят, а другите коментираха като кибици.
Една вечер  след представление, баба ми със  Стоянка Мутафова,  бяха големи приятелки, пристигнаха вкъщи да се отпуснат. 

Докато си говореха, стана късно и Мутафова остана да спи вкъщи.  Към полунощ в моята стая си бях пуснал хардрок. Стоянка влиза и вика: 
„Какво е това дето слушаш, че това не е никаква музика. Това е само ужасен шум.” Отговарям  й, че те не разбират, че това е музиката на нашето поколение.

„Така ли? –извикаха и двете в един глас.- По наше време имаше истинска музика.”  И като си пуснаха  Елвис Пресли и Джони Алиде,  и като се хванаха по нощници, такъв рок извъртяха!

 Аз само ги гледах смаян. Те се вихриха така в бесен рокендрол и тресяха къщата посред нощ, докато не паднаха изтощени в хола. Стоянка Мутафова казваше, че само като чуе рокендрол на часа скача,  и не може да се спре.

А за Стефан Данаилов помня как един път имах задача от училище  да заведа в класа да гостува известна личност. Казвам на баба ми Лили Попиванова, а тя веднага отиде в гримьорната при Стефан Данаилов, тогава той  играеше в  прочутия сериал  „На всеки километър”:  „Ламбо, почва тя от вратата, трябва да отидеш в училището и да говориш пред децата, че Момо е обещал!”

И той, както си беше добър,  веднага каза „Ами, добре!”. А в училището настана една еуфория, всички искаха да присъстват. Учителките дойдоха с най-хубавите си тоалети, нагласени, гримирани, с прически специално за срещата. Ламбо беше всенароден любимец, харесван от всички поколения жени. Цял час говори Стефан Данаилов, а аз бях на седмото небе от гордост.

Записа САВКА ЧОЛАКОВА, БЛИЦ

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. Вижте нашата политика за бисквитките повече тук.Приемам