Преговорите между ГЕРБ и ПП-ДБ приключиха. Кандидатът на ГЕРБ за министър-председател Мария Габриел ще отиде при президента Румен Радев днес, 19.03.2024 г., в 16:00 часа. Това съобщават от пресцентъра на ПП ГЕРБ. 

"Заедно с нея ще бъде и преговорният екип на партията. Пред държавния глава Габриел ще обяви резултата от преговорите с ПП-ДБ и решението си за връчения й мандат за съставяне на правителство", се казва още в съобщението.

Безпрецедентна ситуация при президента Радев шокира цяла България

Припомняме, че в понеделник Мария Габриел се яви в президентството заедно с Теменужка Петкова, Деница Сачева, Николай Денков и Кирил Петков. Това е прецедент, тъй като никога досега мандатоносителят не е отивал на разговори в президентството заедно с потенциалните си партньори.

ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС влязоха в остър конфликт за два конкретни министерски поста - този на отбраната и този на енергетиката

По предварителна неофициална информация на БНТ преговорите са прекъснати. Малко по-късно са били възстановени. 

Днес в 12 часа Мария Габриел трябваше да бъде готова или да представи кабинет, или да върне мандата на президента Радев. ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ водеха преговорите за съставяне на правителство в парламента.  

След редица сътресения, двете партии са стигнали до решение. В 16:00 днес ще стане ясно дали ще се състои ротацията или България се изправя пред нови предсрочни парламентарни избори. 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук