В понеделник точно в 12:00 часа бе насрочено връчването на първия проучвателен мандат за съставянето на кабинет в рамките на 49-ото Народно събрание. Президентът трябваше да го даде на най-голямата парламентарно представена сила, а именно ГЕРБ-СДС. 

За първи път обаче се случи нещо наистина безпрецедентно. 

Мария Габриел и придружаващият я екип закъсняха с близо 15 минути за срещата, карайки държавния глава да чака в неведение, както и представителите на десетки медии. 

Това обаче не бе единствената бомба. Заедно с Мария Габриел, вместо само и единствено представители на ГЕРБ-СДС се появиха и премиерът в оставка Николай Денков, както и съпредседателят на ПП - Кирил Петков

Всички заедно влязоха при Румен Радев и вицето му Илияна Йотова. 

Политолози коментираха в ефира на Нова нюз безпрецедентната ситуация. По думите им дори не е ясно по Конституция как се очаква президентът да реагира на подобно неуважение. 

Анализаторите предположиха, че преговорите между партньорите в сглобката буквално са продължили до последните минути и именно това е поводът за така голямото им закъснение. Това се потвърди и от общата им поява - пеша и в бърза крачка по бул. "Дондуков" към номера на президентството. 

А какво точно се случи на срещата, може да прочетете ТУК

След близо 30 минути разговори Мария Габриел и колегите й от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ излязоха от президентството. Вместо обаче ситуацията около ротацията да добие повече яснота, интригата бе заплетена още повече. 

Габриел оповести, че от ПП буквално са й се молели да не връща мандата и да им даде още малко време. На свой ред пък Николай Денков взе думата и добави, че тази сутрин формацията му е получила тотално нов и неочакван списък с министри за бъдещия кабинет.

По думите му имената в него са абсолютно неприемливи за партията и предстоят още разговори. БЛИЦ вече ви показа списъка, който е бил изготвен за предстоящи министри, като според мълвата най-спорното име е това на Тодор Тагарев, който е изваден от състава на МС и заменен с Христо Гаджев от ГЕРБ.

Мария Габриел на свой ред обеща те да продължат още този следобед и ясно заяви, че няма да чака да минат конституционно полагащите й се 7 дни за състава на Министерския съвет и програма. 

А ето и малко хронология на събитията от последните 24 часа на политическата сцена:

БЛИЦ припомня, че последните часове бяха наистина инфарктни. В неделя вечер Мария Габриел даде извънреден брифинг, на който съобщи, че страната върви към предсрочни парламентарни избори, а ротацията се проваля. 

Като причина тя изтъкна липсата на желание от ПП да отстъпят част от властта, за да има равнопоставеност между двете коалиционни формации. Габриел обясни и как точно са минали преговорите. Тя и екипът на ГЕРБ, в лицето на Деница Сачева, Рая Назарян и Темунжда Петкова разкриха пред журналисти на какви провокации са били подложени и разказаха какво е било поведението на ПП-ДБ спрямо партия ГЕРБ и експертите й. 

След тази презентация Габриел заключи, че страната върви към предсрочни избори и даде ултиматум на ПП да се разберат до обяд в понеделник.

Минути по-късно, малко след 22 часа, групата около Кирил Петков отвърна на нападките и на свой ред даде извънредно изявление. На него се появиха и взеха дума премиерът в оставка Николай Денков, Асен Василев, Кирил Петков, ген. Атанас Атанасов и Христо Иванов. 

Те обясниха, че не знаят защо се е получила ситуацията ГЕРБ да се колебаят да подпишат споразумение, като преговорите според тях са вървели чудесно до 18:00 часа в неделя. Те изразиха готовност да дадат на ГЕРБ 7 министерства, а след изтичането на ротационния срок от 9 месеца, да поделят отговорността 50:50. 

Минути по-късно до медиите бе изпратено и коалиционното споразумение, което е било изготвено през изминалите 10 дни от страна и на двата експертни екипа. 

В понеделник сутрин Кирил Петков съобщи, че мистерията остава, но той е готов веднага да продължи преговорите и призна, че е звънял и писал многократно на Борисов, но отговор от него така и не е дошъл. 

Часове по-късно пък изтече информация, че двете страни все пак са се споразумели за състав на кабинет под опеката на Габриел. Той е на база на коментираното споразумение и в него участие ще вземат лица от двете коалиции

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук