Забраната за посещение на дискотеки, барове и нощни клубове на закрито най-силно ще засегне летните курорти.

Разрешава се нощните заведения да работят само на открито и то под изричното условие - заетост от 50% от капацитета и спазване на дистанция от метър и половина.

Заведенията на закрито ще бъдат отново затворени. Държавата затяга контрола и започват масови проверки за спазването на правилата в ресторанти, барове и дискотеки.

Часове преди да стане ясно, че дискотеките отново ще бъдат затворени, екип на Нова телевизия отиде в меката на нощния живот по Черноморието – „Слънчев бряг”, за да провери  спазват ли се мерките за безопасност.

Още на влизане достъпът е контролиран, а любителите на нощните забавления се допускат един по един - през 2 метра.

„Взели сме всички мерки - има стикери за отстояние от 2 метра, има дезифектанти навсякъде, тоалетните се чистят често. Разстоянието между масите е метър и половина, но ние не можем да сме падари на клиентите хората да спазват мерките”, заяви Веселин Борисов - собственик на заведение в „Слънчев бряг".

Няколко часа по-късно се оказа, че това е бил последният шанс за купон на закрито по морето, поне до края на извънредната обстановка.

Мярката ще е пагубна за бизнеса, тъй като разходите за персонал, гостуващи артисти и дезинфекция вече са направени, пресмята Веселин Борисов.

Според собствениците на заведения и сега правилата се спазват стриктно и няма доказателство, че заразата идва от заведенията.

„С отстояние между масите има как да не се допуска струпване. За жалост тази черна тази статистика с многото тестове гони тези туристи. Не разбирам какво провокира този черен пиар”, коментира Лъчезар Захариев - собственик на заведение в къмпинг „Градина".

Според туристите на морето нощен живот трябва да има, но при спазване на всички мерки.

Правилата в откритите заведения остават - дистанция от 1.5 метра, до 4 човека на маса и предпазни средства като маски и шлемове за персонала. Спазват ли се мерките ще проверяват контролните органи през следващите дни.

Според новите правила на масови събирания като сватби, кръщенета и балове ще могат да присъстват до 30 души.