Повечето потвърдени случаи на коронавирус в момента са при по-млади хора, което поражда надежди, че смъртността може да бъде ниска без блокиране на обществения живот, пише британският вестник The Times, цитиран от Bulgaria ON AIR.

Анализът на изданието показва, че че над 65% от потвърдените инфекции са на хора под 40 години, докато броят на възрастните хора рязко е намалял.

Една пета от случаите са при хора над 50 години, в сравнение с три четвърти през пролетта. Случаите при тези над 80 години представляват 3% от общия брой спрямо 28% през март.

Това дава надежда, че ограниченията могат да намалеят, тъй като възрастните успяват да се пазят. И ще позволи на по-младите да се върнат на работа.
Шведска стратегия за поддържане на отворени работни места и ресторантьорски сектор, като същевременно съветва възрастните хора да вземат по-големи предпазни мерки, може да помогне на Великобритания да преживее зимата.

Върховият възрастов диапазон на инфекциите сега е сред 20-годишните, като е бил сред 80-годишните до началото на юни, когато огнищата в страческите домове и болниците по време на началото на пандемията, започнаха да се ограничават.

В същото време експерти предупреждават, че ако инфекциите се увеличат при младите, те в крайна сметка ще се прехвърлят към по-уязвими хора.

Миналата седмица са потвърдени 2042 случая при хора на възраст между 20 и 30 години, повече от десет пъти повече от тези над 80.

Борис Джонсън настоява държавните служители да се върнат на работа, но той среща силна съпротива от синдикатите, които казват, че принуждаването на хората да се връщат на работа е незаконно.

Правителството се притеснява от икономическите щети, от увеличаването на работата от къщи в резултат на коронавирусната криза.