Мляко от манастира, кашкавал от мандрата, праскови от фермата – колко често се сблъсквате с тези надписи на малки магазинчета, които изникнаха навсякъде в страната и тръбят, че продават био екологични храни. Оказва се обаче, че над тези магазинчета няма никакъв контрол и въобще не се знае дали храните, които се продават в тях, са наистина био.
За сметка на това обаче цената и на кашкавала, и на млякото, и на прасковите, дори на ядките и на бонбоните са двойни, дори и тройни с тези в останалите хранителни магазини.

Това е изводът на Сметната палата след извършен одит "Развитие, надзор и контрол над производството и търговията с биологични храни и продукти" за периода от 01.01.2015 г. до 30.06.2017 г., съобщиха от палатата.

От ведомството обобщават, че надзорът и контролът върху производството и продажбата на био храните у нас не защитава интересите на протребителите.

Това означава, че няма контрол в био магазините и не се знае кой какво продава там.

Контролът върху биологично произведените земеделски продукти и храни в търговската мрежа не е достатъчно ефективен, тъй като липсва информация за всички обекти в страната, които търгуват с биологично произведени земеделски продукти и храни, анализират от Сметната палата.

От там посочват, че Българската агенция по безопасност на храните също не осъществява контрол върху биологичните храни и продукти в заведенията за обществено хранене и он-лайн търговията поради липсата на нормативна регламентация.
"Дефицитът на контрол поражда риск в тези обекти да се продават храни, които не отговарят на изискванията за биологично производство”, са изводите на доклада.

От Сметната палата посочват, че за продажба на не био храни у нас не са издавани актове, а само предписания, както и че изобщо няма предвидена санкция за това в закона.
Докладът на Сметната палата показва още, че процесът по издаване на разрешенията за контролна дейност също не е достатъчно ефективен, както и надзорът върху контролиращите лица.
След доклада са написани предписания на Министерство на земеделието, храните и горите, които трябва да поправят тези законови пропуски.

Експерти обаче съветват – ако влезете в био магазин, не се подлъгвайте – четете етикета, и ако той съдържа консерванти, каквито се съдържат и на продуктите в обикновените магазини, значи храната със сигурност не е био.

Показател е и срокът на годност – чистата екологична храна, без консерванти трябва да има минимален срок на годност.

За съжаление това не може да важи за зеленчуците и плодовете.