Ако македонската страна позволи да бъде реконструиран паметникът на българския полковник Коста Каварналиев, който загина в боевете за Дойран през 1913 г., това ще бъде прецедент, с който Македония ще позволи представител на окупаторска армия да има паметник на нейна територия, пише македонският вестник “Дневник”.
Военните историци предупреждават, че това е недопустимо, тъй като трябва да се прави разлика между достойното обозначаване на колективните гробища и на вражеските войници и техните водачи, пише вестникът.
Македония се съгласи на нейна територия да се реконструират българските паметници на полковник Коста Каварналиев и чешмата-паметник на цар Фердинанд, заяви българският евродепутат Евгений Кирилов след двудневното си посещение в Македония.

От македонското правителство вчера не можеше да се получи официално потвърждение дали на българските евродепутати им е било обещано, че ще се възстановят и индивидуалните паметници, което досега постоянно се отказваше. Неофициално правителствени източници твърдят, че все още не е договорено кои паметници ще бъдат възстановени. От правителството казаха, че македонската позиция е била заявена от вицепремиера Ивица Боцевски след срещите с българската делегация. “Това е технически въпрос, който трябва да се разреши в духа на европейския опит, какъвто е примерът с германските паметници във Франция и британските паметници в Германия. Време е на Балканите костите да мъртвите да намерят покой. ... Балканите трябва да се фокусират върху общото си европейско бъдеще”, заяви тогава Боцевски.
"Недопустимо е, ако чрез изпълняване на цивилизационния дълг към жертвите на българската страна да й се позволи да направи отделен паметник на полковника, който се е борел за това Дойран да бъде част от България. С какво право тогава като страна ще се противопоставим на всички други страни, които в различни периоди са изпращали тук свои полковници и войници, да заграбят своята част от Македония. Наш и дълг на всички тези страни е гробовете на загиналите да бъдат по достойнство уредени. Това трябва да се направи възможно по-скоро и в този строй на падналите няма нужда от ничие изтъкване. Също така е крайно време всички онези трагични македонски жертви от балканските и Първата световна война, мобилизирани в редиците на чужди армии, накрая да получат достоен паметник. Ако българският евродепутат не казва истината и такова съгласие не е имало от македонска страна, е време да напусне строя на онези, с които трябва да се разговаря по тази болезнена тема", пише македонският вестник.
Преди година военният историк професор Ванче Стойчев каза в интервю за “Дневник”, че “Каварналиев не се е борил да спаси македонците, а се е борел да задържи по-голямата територия на Дойран и тя да влезе в състава на територията на България”. “Ако сега разрешим да се издигне паметник на всеки командир, няма да имаме право да попречим и сърбите и гърците да издигнат паметници на своите командири на наша територия. Тогава сърбите ще поискат да се издигне паметник на крал Петър и на други военни личности, които са представлява окупаторската система и са провеждали великодържавна и денационализаторска политика”, каза Стойчев. /БЛИЦ