Декември е най-щедрият на празници месец. По Коледа и Нова година ще почиваме общо осем дни. Тази година по Коледа ще почиваме пет дни - от 23 до 27 декември, въпреки че официалните празници са само три. По Нова година ни чакат три дни почивка  – от 30 декември до 1 януари, въпреки че само 1 януари е празничен, съобщава bTV.

Не всички бизнеси обаче успяват да осигурят тази дълга почивка на служителите си. Във фурната за хляб в Димитровград например няма делник, няма и празник – хляб трябва да има всеки ден и затова Александър Жечев ще работи на Коледа.

„За официалните празници се заплаща 100 % увеличение на труда. За това, че по време празниците задължително труда се отчита и като извънреден, се увеличава още със 100%. Около четири пъти ще му се увеличи  нормалната надница. Разликата е, че когато са нормалните почивни дни, както в случая са 23 и 27, то тогава увеличението е само за извънреден труд, който е не по- малко от 75%”, обясни инж.Петър Андреев от хасковската дирекция „Инспекция по труда”.

За лекарите също почивка няма. „Свикнали сме и по делници и по празници да работим и това не ни прави впечатление”, категоричен е хирургът д-р Живко Атанасов.

Медиците работят по предварително изготвен месечен график, или по така нареченото сумирано работно време, за което изчисленията са различни. На същия принцип са и полицаите и пожарникарите. „Когато работят в празничните дни, надницата им се удвоява, а когато работят през почивните дни 23 и 27, те не получават увеличение на надницата”, уточни Андреев.

Правилата важат само за наетите по договор.

Ако се съмнявате, че работодателят ви некоректно е оценил труда ви в празничните дни, може да се допитате до инспекциите по труда.