Попълнете търсена ключова дума или фраза

Как ще се почива през 2017-а със седем дълги уикенда (РАЗБИВКА ПО ДАТИ)

https://blitz.bg/obshtestvo/kak-shche-se-pochiva-prez-2017-a-ss-sedem-dlgi-uikenda-razbivka-po-dati_news473180.html Blitz.bg

Новият ред от 1 януари за почивките е, че ще се почива само в деня на официалния празник, а ако той е в събота или неделя, понеделникът също ще е неработен

София, България 21 Дек. 2016, 11:53 15934 прочита 0 коментара
Седем дълги уикенда с почивни дни ще има през 2017 г. На 2 януари (понеделник) няма да се работи. Освен по Нова година догодина ще има още шест дълги уикенда - по три почивни дни около 3 март, 22 септември, 1 май и 6 май. Около Великден ще се почива 4 дни, а по Коледа - пет. Останалите официални празници през годината се падат през седмицата и тогава ще се почива само в съответния ден. Сливането на почивни дни и отработването в събота отпада, пише "Сега" по повод приетите вчера от парламента промени в Кодекса на труда. 

Така догодина работните дни ще са 249. Това решиха окончателно и без дебат депутатите с приемането на второ четене на промените в Кодекса на труда. Часове преди гласуването четири работодателски организации разпространиха декларация, с която възразиха срещу допълнителните почивни дни, които се дават с промените. Според тях така се разширяват негативните последици за бизнеса, вместо да се отстранят. Въпреки че първоначално и КНСБ трябваше да подкрепи бизнеса, в крайна сметка синдикатът се е отказал да се присъедини към декларацията. 

Новият ред от 2017 г. за почивките гласи, че ще се почива само в деня на официалния празник. По КТ у нас има 15 такива дни. Ако празникът се пада в събота или неделя, ще се почива задължително в понеделник. По Коледа, когато е възможно и двата празника да са в събота и неделя - 25 и 26 например, ще се почива понеделник и вторник. За 2017 г. обаче ще се почива и в сряда, 27 декември. Министерският съвет няма да може вече да размества дните и да слива празниците. Ще може обаче по своя преценка да продължи да обявява еднократно определени дни за неприсъствени, за отдаване на почит, признателност, честване на професии и др.

Министерството на труда направи промените след искане на бизнеса да отпадне практиката кабинетът да определя произволно дълги уикенди, а след това да се отработва в събота. Ведомството обаче предложи нещо различно, като на практика разшири почивните дни. В първоначалния вариант на законопроекта на МТСП дори бе оставено непроменено и правомощието на кабинета за сливането на дните. След това депутатите го ревизираха. Според изчисленията на бизнеса от новата възможност за допълнителни почивни дни (понеделник и вторник) ще се губят по около 400 млн. лв. приходи в бюджета, а произведеният БВП ще е с около 1-1.5% по-малко.

КНСБ подкрепя "с резерви промяната, тъй като тя очевидно носи в личен план повече неработни дни на работниците и служителите, което означава, че ще бъде прието от тях. Синдикатът обаче има сериозни принципни и правни възражения към така предложената уредба. КНСБ смята, че въпросът със сливането на почивни и празнични дни е принципен спрямо законодателството и затова трябва генерално решение", казват от синдиката.

КАК ЩЕ СЕ ПОЧИВА ПРЕЗ 2017 г. 

Почивни дни: 

31 декември (събота) - 2 януари (понеделник)

3 март (петък) - 5 март (неделя)

Великден - 14 април (петък) до 17 април (понеделник) включително 

29 април (събота ) - 1 май (понеделник)

6 май (събота) - 8 май (понеделник)

24 май (сряда)

6 септември (сряда)

22 септември (петък) - 24 септември (неделя)

Коледа - от 23 декември (събота) до 27 декември (сряда) включително

0 Коментара:

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. Вижте нашата политика за бисквитките повече тук.Приемам