Какво да сготвим на Йордановден – традиционни рецепти
Предлагаме ви традиционно меню за празника
Пита с купенчета за Йордановден
Необходими продукти
1 кг брашно
1 ч.л. сол
400 мл хладка вода
Начин на приготвяне
От пресятото брашно заедно със солта и малко хладка вода и се замесва тесто. Третинка се отделя и се правят 5 или 7 малки питки. Останалото тесто серазточва, а върху него се нареждат малките. Най-голямата трябва да е в центъра. Питката пече на силен огън.
Пълнени зелеви сърми с боб
Необходими продукти:
500 г боб
около 12 бр. зелеви листа
2 глави лук
1 стрък праз
олио
джоджен
чубрица
дафинов лист
сол
червен пипер
Начин на приготвяне:
Добре е фасулът да се накисне предната нощ във вода преди да се свари. Лука се запържва, след което се добавя и бобът и подправките. Сложете от готовата плънка във всеки зелев лист и завийте на сърма.
Печете в дълбока тенджерка на умерена фурна.
Сладко варено жито
Необходими продукти:
100 г жито за варене
1 ч.ч. счукани орехи
1/2 ч.ч. стафиди
2 бр. ванилии
1 с.л. канела
пудра захар
Начин на приготвяне:
Житото се слага да се вари докато не се разпукат зърната. Отцежда се и към него се добавят останалите продукти, разбърква се добре. Разпределя се в купички и е готово за сервиране.
Последвайте ни
0 Коментара: