Богоявление е един от най-древните християнски празници. Според православния календар Йордановден ознаменува кръщението на Иисус Христос от Йоан Кръстител в р. Йордан. В момента на кръщението небето „се отваря“ и Светият дух слиза върху Христос във вид на гълъб, а от небето се разнася глас: „Този е Моят възлюбен Син, в Когото е Моето благоволение“. Оттук и названието на празника.
На Йордановден се месят три ритуални хляба, при чието замесване се ползва остатъкът от старата светена вода. Единият е за дома, вторият е за гостите, а третият се оставя пред вратите на къщата заедно с бакър вино за минувачите. Върху железен предмет се изгарят чемширените китки от предишното Рождество, а пепелта се поръсва със светена вода и се заравя под овошка или трендафилов храст. С донесената от църквата свещ се запалва с „нов“ огън кандилото в семейния иконостас. Там се полагат и новите рождественски китки. Вечерта срещу Йордановден е третата (и последна) кадена вечер. Тя трябва да е постна.
 

Предлагаме ви традиционно меню за празника
 
Пита с купенчета за Йордановден

Необходими продукти
1 кг брашно
1 ч.л. сол
400 мл хладка вода

Начин на приготвяне
От пресятото брашно заедно със солта и малко хладка вода и се замесва тесто. Третинка се отделя и се правят 5 или 7 малки питки. Останалото тесто серазточва, а върху него се нареждат малките. Най-голямата трябва да е в центъра. Питката пече на силен огън.
 
Пълнени зелеви сърми с боб

Необходими продукти:
500 г боб
около 12 бр. зелеви листа
2 глави лук
1 стрък праз
олио
джоджен
чубрица
дафинов лист
сол
червен пипер

Начин на приготвяне:
Добре е фасулът да се накисне предната нощ във вода преди да се свари. Лука се запържва, след което се добавя и бобът и подправките. Сложете от готовата плънка във всеки зелев лист и завийте на сърма.
Печете в дълбока тенджерка на умерена фурна.
 
Сладко варено жито

Необходими продукти:
100 г жито за варене
1 ч.ч. счукани орехи
1/2 ч.ч. стафиди
2 бр. ванилии
1 с.л. канела
пудра захар

Начин на приготвяне:
Житото се слага да се вари докато не се разпукат зърната. Отцежда се и към него се добавят останалите продукти, разбърква се добре. Разпределя се в купички и е готово за сервиране.