Най-ефективни са климатиците и производните им. Ако с един електроуред (като печка) преобразуваме единици електроенергия в единица топлина, при климатиците съотношението е 1:3 до 1:4 и повече.

Това обясни в ефира на Радио София председателят на асоциацията „Активни потребители” Богомил Николов.

По думите му България е далеч (във времето) от изграждането на т.нар. пасивни къщи, в каквито вече живеят стотици и хиляди в други страни.

У нас най-големият проблем е свързан с по-замърсяващите начини на отопление, които са и най-евтини. А по-чистите са по-скъпи.

Във връзка със стремежа ни за по-чист въздух, обаче, на първо място трябва да изключим боклуците от възможност за отопление чрез изгаряне, подчерта експертът.

Инвестициите в слънчеви панели се възвръщат, но много хора се отказват, заради административни спънки с узаконяването Фото: Pixabay

Той напомни, че е добре да направим жилището си максимално енергийно ефективно.

Ако не можем да инвестираме в скъпа апаратура или саниране например, резултат може да се постигне и с дребни мерки: уплътняване на прозорците и под вратите, както и зад радиаторите; да се отвори свободен достъп на отоплителното тяло до въздуха в помещението, да не се затваря със завеси, например; умението да проветряваме - широко отваряне, но за кратко по няколко пъти дневно, а не продължително открехване на прозореца.

Трудно е да се прогнозира кой начин на отопление е най-изгоден за цял сезон или за по-дълъг период, защото има динамика в цените на ресурсите и на енергията, отбеляза Николов.

Понякога дори и с кредит някои мерки се изплащат бързо и излизат по-изгодни.

От асоциацията „Активни потребители” за изпратили предложение до Министерството на енергетиката за субсидиране на уреди с дистанционно отчитане за енергийно бедни семейства.

Модерните измерителни устройства и имат редица предимства, но са до 4 пъти по-скъпи.