Във връзка с повишените нива на фини прахови частици (ФПЧ 10) и неблагоприятни метеорологични условия, на 3 и 4 декември паркирането в буферните паркинги към станциите на метрото ще бъде безплатно, съобщиха от Столичната община, информира "Монитор".

Паркингите на метрото са шест и са разположени на бул. “Цариградско шосе“ при Интер експо център, на бул.“Джеймс Баучер“ и бул.“Черни връх“, при „Бизнес парк София“, два паркинга на метростнация „Бели Дунав“ и в центъра на метростанция „Стадион Васил Левски“.

"Призоваваме гражданите при отопление да използват суха дървесина и висококачествени въглища, а при възможност да преминат и на екологично отопление", апелират от кметството.

Оттам посочват, че при установяване на нерегламентирано изгаряне на отпадъци, може да се подадете сигнал на телефоните на съответното РУ при СДВР или на денонощния телефон на Оперативен център на Столичен инспекторат 02/987-55-55.

Утре ще продължат проверките на строителни обекти генериращи емисии. Ще се извършват и извънредни проверки за контрол на промишлени, транспортни и битови източници за замърсяване с прахови частици в града.