49-годишен шофьор от Монтана трябва да плати 1000 лева глоба и обезщетение от 10 000 за блъснато на пътя дете. Наказанието е постановено от районния съд в Монтана.

Инцидентът стана на 17 януари миналата година на оживен булевард в гъсто населен квартал на Монтана. 10-годишният Петър А. се прибирал от училище около 17 часа. Момченцето пресичало пътното платно и било ударено от „Форксваген Голф”, управляван от Александър А.

Ударът бил толкова силен, че детето излетяло във въздуха, а обувките му се разхвърчали. Момченцето се лекувало месеци наред, то било с травма на главата, с сътресение на мозъка и временна опасност за живота.

Районният съд в Монтана призна Александър А. за виновен в това, че е   нарушил правилата за движение по пътищата, блъснал е дете  и му е причинил средна телесна повреда. 

Александър не се е съобразил със  състоянието на пътя – заснежено платно, със засиления трафик на автомобили и пешеходци в края на работния ден в жилищна зона, както и с ограничена видимост от паркирани от двете страни на пътното платно автомобили и не е направил необходимото да спре автомобила при появата на детето.

За това престъпление законът предвижда до три години затвор или пробация. Тъй като мъжът  не е осъждан за престъпление от общ характер, съдът го освободи от наказателна отговорност и го наказа с глоба в размер на 1000 лева, която да заплати в полза на републиканския бюджет. Отнета му е книжката за 8 месеца.

Александър  А. е осъден и да заплати на семейството на малкия Петър  10 000 лева обезщетение за неимуществени вреди, както и 1200 лева деловодни разноски и 400 лева държавна такса върху уважения размер на гражданския иск. Той трябва да плати и 718.53 лева - изплатени разноски и възнаграждения на вещи лица по сметка на Окръжна прокуратура – Монтана. 

Присъдата може да се обжалва или протестира в 15 дневен срок пред окръжен съд.