Представители на военното ни разузнаване следят нивата на радиация в Украйна на терен, по няколко пъти на ден и докладват у нас. Това разкри председателят на служба "Военно разузнаване" бриг. ген. Венелин Венев от парламентарната трибуна във връзка с изтеклите записи през изминалата седмица.

Той сподели информацията в контекста на отражението, което скандалът, замесил и разузнавателната служба, оказва върху нейните служители, изпълняващи задачи извън страната. 

„Служба „Военно разузнаване“, като част от въоръжените сили, е деполитизирана и надпартийна, и в този контекст не можем да коментираме действия или бездействия на политически обекти или субекти или политическа партия, която е парламентарно представена“, заяви в пленарната зала генерал Венелин Венев.

„Като военнослужещи сме в юрисдикцията на началника на отбраната, като служба сме пряко подчинени на министъра, на стратегическо ръководство ни управлява премиера, по командна линия са вече президентът и председателят на НС“, поясни директорът на службата.

„Службата менажира най-сензитивната мрежа за обмен на разузнавателна информация на НАТО“, подчерта той.

Той каза, че в службата работят хора, които се грижат за сигурността на гражданите на България, а всички тези твърдения за намеса в дейността на българските служби водят до демотивация. 

"Ако може дебатът да се води по по-различен начин. Хората, които работят за службата и държавата, мерят по четири пъти радиацията в Украйна, за да имаме време да ви кажем да сложите противогазите и да отидете в бомбоубежищата.

Тези хора са на достатъчно голямо разстояние от родината и поемат нещата лично. Оттам пада мотивацията и се налага да ги успокоявам", каза той.

Венев обясни, че "въпросната история" със записите го заварила на среща с НАТО-вски генерал по сигурността.

Той съобщи, че службата е получила разрешение от НАТО да разсекрети информация за това какво се е случило преди началото на войната в Украйна. Щял да го направи на заседание на съответната комисии.

Изслушването на ръководителите на спецслужбите е по искане на парламентарната група на "Възраждане" във връзка с изнесения миналия петък запис от вече бившия депутат от "Продължаваме промяната-Демократична България" Радостин Василев.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук