Унищожаването на боеприпасите с обеднен уран, доставени от Запада на Украйна, е предизвикало радиоактивен облак, който вече се е насочил към Европа, заяви секретарят на Съвета за сигурност на Русия Николай Патрушев, цитиран от агенциите.

Той обърна внимание на факта, че президентът на САЩ Джо Байдън пристигна вчера в Хирошима, за да участва в срещата на върха на Г-7, включително за да подкрепи това, което американците смятат за "всеобщи демократични ценности".

"Западните държавни глави, под натиска на САЩ, също ще обсъдят помощта за Украйна", посочи Патрушев.

Той отбеляза, че "американците са "помагали" на държави по този начин неведнъж в историята". "Те "помогнаха" и на Украйна, оказаха натиск върху своите сателити и доставиха боеприпаси с обеднен уран.

Паника в Хмелницки заради повишена радиация от поразен с ракета секретен склад на НАТО

Тяхното унищожаване доведе до радиоактивен облак, който се насочи към Западна Европа. А в Полша вече е регистрирано повишаване на радиацията", заяви секретарят на Съвета за сигурност на Руската федерация.

Освен това, продължи той, "САЩ разработват и вече използват химически и биологични оръжия, включително на територията на Украйна".

 

На снимката: Николай Патрушев
 

Той  припомни, че САЩ не са се извинили на Япония за атомните бомбардировки над Хирошима и Нагасаки. "И те няма да се извинят за това, което са направили, защото внушават на японците, че именно Съветският съюз, а не САЩ, е използвал атомно оръжие срещу тях", каза Патрушев.

Припомняме, че само преди дни в източната част на Полша бяха регистрирани повишени нива на радиация във въздуха.

По-рано Обединеното кралство обяви, че планира да прехвърли в Украйна заедно с танковете Challenger снаряди със сърцевина от обеднен уран. В тази връзка руският президент Владимир Путин отбеляза, че Западът е решил да се бори с Русия до последния украинец не на думи, а на дело.

А говорителят на руския президент Дмитрий Песков подчерта, че британците ще трябва да понесат отговорност, ако се нанесе непоправима вреда на здравето на хората.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук