Половинчата мярка е предложението първият ден от болничните да не се заплаща. Това каза Ивайло Калфин от АБВ, бивш социален министър, предава "Фокус".

Според него, ако това предложение се приеме, ще бъдат наказани честните и съвестни граждани, а не тези, които злоупотребяват. По думите му има други начини за решаване на проблема с измамите в този сектор.

„Аз мисля, че не трябва да се върви в тази посока. Има добри практики в ЕС, в които има механизъм за недопускане на измами и злоупотреби с болничните.

Възможно е един лекар да постави диагнозата, а друг да определи какъв е броят на болничните дни, които трябва да се ползват за тази диагноза. Такава практика има в европейските страни и ако се въведе у нас, злоупотребите ще намалеят. Вместо това да се направи, се прави най-лесното, което няма да има ефект“, коментира той.

Ивайло Калфин обясни, че поставянето в различни условия на хора, които имат нужда от болничен, също е проблем. Той припомни, че в предложението се изключват трудовите злополуки и гледането на малко дете.