Полицай от Сандански е употребил неправомерна физическа сила спрямо задържан непълнолетен и в момента ОДМВР – Благоевград извършва детайлна проверка по случая – това призна вчера министърът на вътрешните работи Младен Маринов в отговор на питането на депутата Антон Кутев имало ли е на 23 ноември в курортния град полицейско насилие над непълнолетен, или не.

Случаят беше оповестен от БСП, където бил подаден сигнал от Конфедерация за защита правата на децата. Според него битото момче е 17-годишният джудист Юлиян Б.Б., който до такава степен бил бит от униформен, че в издадената му съдебномедицинска експертиза са изброени повече от 20 рани по цялото тяло.

Инцидентът става на улицата в Сандански около 19,45 часа. Юлиян заедно с още едно момче и 2 момичета, на възраст 13-17 г., с които били на спортен лагер в санаториума в Сандански, попадат в конфликт с цивилния полицай Добри Панайотов, шофиращнеобозначен автомобил. Панайотов казал на 4-мата, които ходели по пътното платно, да се качат на тротоара, за да не пречат на останалите участници в движението, но Юлиян се ядосал и започнал да го обижда. Шофьорът веднага се обадил на колегите си в полицейското управление в Сандански и 2 минути по-късно на място пристигат нарядите по опазване на обществения ред и контрол на пътното движение. Джудистът започнал да обижда и тях и дори приканил униформените служители да отиват при него един по един и да се бият.

Според министър Младенов при задържането му 17-годишният оказал яростна съпротива. На следващия ден му е съставен акт за административно нарушение съгласно Указа за борба с дребното хулиганство, а административнонаказателната преписка е докладвана на прокуратурата и внесена в Районен съд – Сандански за разглеждане. В съдебна зала Юлиян, който има криминална регистрация за кражба и наркотици, изразил съжаление за случилото се и се извинил на униформените за обидите, които отправил към тях.

Дежурният съдия Рая Манолева го признава за виновен, но поради непълнолетието му материалите са изпратени на местната Комисия за борба срещу противообществентите прояви на малолетни и непълнолетни.

От отговора на министъра става ясно, че от ОДМВР - Благоевград са предприели "незабавни действия за извършване на проверка” по случая: снети са допълнително писмени сведения от служителите, отзовали се на мястото на инцидента, установени са и преки очевидци, които също са били разпитани. Разпитани от началника на ПУ – Сандански Борис Щурков и от проверяващите от ОДМВР – Благоевград са полицаите, които по това време са били на смяна – Витанов, Полков и Дуков. Изискани са записи от дирекция „Вътрешна сигурност” на МВР и са прегледани видеофайлове от Автоматизираната информационна система „Видеозаснемане на пътен контрол” /АИС ВПК/, монтирана в служебния автомобил. При прегледа на видеофайла ясно се виждало фактическото задържане на нарушителя и там не била установена неправомерна употреба на физическа сила и помощни средства спрямо задържаното лице. При прегледа на видеофайловете от АИС ВПК, монтиран в служебен автомобил, паркиран пред сградата на полицията, обаче проверяващите видели, че непосредствено преди входа на сградата срещу младежа е употребена физическа сила от техен колега.

След приключване на проверката от страна на ОДМВР – Благоевград и установяване самоличността на служителя, допуснал нарушение на служебната дисциплина, срещу него ще бъде образувано дисциплинарно производство по чл. 207 от ЗМВР, категоричен е министър Маринов.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!