В тези тежки времена България има нужда от ценностно, хомогенно, категорично евроатлантическо  и стабилно правителство с ясна цел – продоволствена и енергийна сигурност. Това заяви лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ по време на митинга-събор в местността Демир баба теке. С него ДПС отбеляза 33 години от Майските събития. Тази година възпоменателните чествания са под мотото „Мир в Родината, мир в света”

Преди 33 години излязохме на мирни протести в Делиормана. В Североизточна България те бяха  организирани от затворите. Тези демонстрации ускориха падането на комунистическия  режим, за да можем да възстановим имената си, правото на изповядване на религия, правото на култура и традиции. Така доведохме свободата и демокрацията в нашата Родина България, припомни Карадайъ пред многохилядното множество.

След 33 години не допускахме, че след Втората световна война може да има отново война в Европа, че след падането на комунистическия режим  държавните структури отново ще действат като репресивния комунистически апарат срещу своите граждани. Но станахме свидетели и на това, продължи лидерът на ДПС, припомняйки полицейския тормоз по време на предизборните кампании миналата година.

И заяви: „В тези трудни и тежки времена, в които живеем, в тази кризисна ситуация, в които се намира светът след Ковид,  вместо да има мерки за преодоляване на кризите, ние си позволихме лукса да направим през 2021 година огромна крачка назад – отстъпление от демокрацията в нашата Родина.”.

Днес има и допълнителна тревожност. В комшията гори. На този фон имаме власт, която вместо да решава проблемите на хората и да се бори с кризите, създава проблеми и нови кризи, каза Карадайъ. И подчерта: „Затова ние сме на пост, както сме били 33 години – да пазим целостта на нашата Родина, да пазим мира, да бъдем гаранти за сигурността на гражданите, на стабилността в нашата страна.”.

Това изисква смели крачки. Ако една власт е вредна за държавата, тя не може да говори за политическа стабилност. Тя трябва да отстъпи, за да се създаде евроатлантическо ценностно мнозинство  в нашата страна и да има ясно и категорично управление, посочи още Мустафа Карадайъ.

Времето го изисква от нас. В тези тревожни и кризисни времена, трябва да има стабилност и посока, трябва да има ясна цел за развитие, защото днес, ако виждаме няколко кризи, за които говорят и Европа и светът, то ние за тези проблеми говорим от 2016 г. Днес Европа говори за продоволствена сигурност, за енергийна сигурност и дава решения чрез зелената икономика и енергийната независимост. А ние още 2016 г заявихме като приоритети за страната от името на ДПС именно това - чиста и зелена икономика, чист въздух, чисти храни, чиста вода и чиста енергия, каза Карадайъ.

Ако тогава бяхме тръгнали по този път днес щяхме да имаме по-висока продоволствена сигурност  и по-висока енергийна сигурност. Но виждаме една власт, която е много далече от решаването на тези проблеми, подчерта председателят на ДПС.

През далечната 89-та година под лидерството на нашия почетен председател д-р Ахмед Доган ние се обединихме и това обединение се нарича  ДПС. Ние се обединихме по пътя на достойнството, на свободата, по пътя на демокрацията по пътя на развитието  на нашата страна, изтъкна Мустафа Карадайъ.

И заяви: „Днес е дошло време пак да се обединим  в името на демокрацията, свободата, достойнството, стабилността, сигурността, в името на мира!”.

Лидерът на ДПС предаде на множеството специалните поздрави на почетния председател на ДПС д-р Ахмед Доган.

Поздравителен адрес от президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган бе прочетен от генералния консул на Турция в Бургас Сенем Гюзел. В приветствието си държавният глава изтъква ролята на ДПС за установяването на демокрацията в България и за евроатлантическата ориентация на страната ни.

Депутатът в турския Меджлис Илхами Айтун предаде специалните поздрави на председателя на Републиканската народна партия (СНР) Кемал Кълъчдароглу.

В митинга-събор участваха зам.-председателите на ДПС Ахмед Ахмедов, Йордан Цонев и Станислав Анастасов, евродепутатът Атидже Вели, зам.-председателят на ПГ на ДПС Хамид Хамид, народните представители Ихсан Хаккъ, Джейхан Ибрямов, Рамадан Аталай, д-р Хасан Адемов, доц. Джевдет Чакъров, Байрам Байрам, Адлен Шевкед, Гюнер Ахмед, Мюмюн Мюмюн, Александър Несторов, Ализан Яхова, Севим Али, Ешереф Ешереф, Фатме Рамадан, Марио Рангелов и Хайри Садъков, Гюнер Четин - представител на ДПС за район Тракия, Турция и зам.-кмет на община Чорлу, Фахри Ватансевер - представител на ДПС за район Истанбул, членовете на ЦОБ на ДПС Камен Костадинов и Филиз Хюсменова, председателят на висшия мюсюлмански съвет Ведат Ахмед, общински кметове и областни председатели на ДПС от цялата страна. Домакин на събитието бе кметът на община Исперих Белгин Шукри.

Музикално-танцов спектакъл в началото на събитието представиха артистите от сцена „Назъм Хикмет“ при Театрално-музикалния център в Разград. Честването продължи с изпълнения на фолклорни групи от региона.