Днес град Джебел се изпълни с членове и симпатизанти на Движението за права и свободи, там се проведе възпоменателен митинг по случай 33-тата годишнина от протестите срещу т.нар възродителен процес, съобщи БНР.

Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ беше приветстван с бурни аплодисменти и възгласи „ДПС”. На събитието присъстваха посланикът на Турция в София нейно превъзходителство Айлин Секизккьок, както и генералния консул на южната ни съседка в Пловдив Корхан Кюнгюрю, кметът на Кърджали Хасан Азис, депутати от Турция и лидери на изселнически организации.

Заради неотложни ангажименти председателят на ДПС Мустафа Карадайъ промени протокола и се извини предварително, че ще напусне събитието по-рано, като дори не успя да поднесе венци на паметник-чешмата в центъра на града построена в памет на жертвите от т.нар „възродителен процес”.

На сцената Карадайъ се обърна към събралото се множество с думите, че ДПС е готова за нови избори.

"Ежедневно трябва да отстояваме мира и демокрацията. За нас е ясно, че те не са даденост, а са ценност, за която ние всеки ден трябва да се борим. Благодаря на всички за подкрепата, която имахме на изборите през 2021-ва година.

Виждаме в какви кризисни времена живеем. Времената са сложни и тревожни. Няма комуникация между власт и опозиция в момента, което е задължително в такива трудни времена.

Днешната власт в България създава допълнителна тревожност и кризи. И за това на нас от този площад най-много ни отива да кажем на висок глас, че ние сме готови за предсрочни парламентарни избори. Българските граждани имат нужда от ясна посока."

Карадайъ не пропусна да спомене и периода от преди 33 години, когато е имало опит за насилствена асимилация:

„Не сме забравили онзи период, в който със силата на оръжието се опитваха да ни отнемат имената, които са записани в нашата душа с езама. Някои хора тогава можеха да си го позволяват, защото ние бяхме разделени.“

В Деня на Джебел се навършват 33 години от протестите на българските турци срещу тоталитарния режим. Отбелязването на майските събития е повод джебелчани от цял свят да се събират на площада в Джебел.

Президентите на България и Турция Румен Радев и Реджеп Тайип Ердоган поздравиха жителите на Джебел.

„Бъдете здрави, мъдри и смели в мечтите си!“, пожелава президентът Румен Радев, а специални поздрави от името на турския президент Ердоган поднесе от трибуната на площад „19 май“ Ефкан Еля, зам.-председател на управляващата Партия на справедливостта и развитието.

В поздрава си Ердоган подчертава, че турците в България и в Джебел са с голям принос за свалянето на комунистическия режим.