"Независимо дали ще се удължи извънредната епидемична обстановка, или не, ние трябва да сме наясно, че има правила, които трябва да бъдат съблюдавани - дистанция и дезинфекция. Оказва се обаче, че огнищата съществуват."


Това каза пред БНР д-р Нигяр Джафер - зам.-председател на Народното събрание, депутат от ДПС и член на парламентарната здравна комис ия. Тя беше категорична, че е притеснителен трендът на увеличаване на броя на новозаразените с коронавируса.

В предаването "12+3" д-р Джафер коментира, че ако извънредната епидемична обстановка бъде удължена, това ще легитимира дейността на институциите - на РЗИ, МВР и граничните власти. Ако не се удължи, ще се разчита на дисциплина:

"За да се даде възможност на властите регламентирано да работят, би трябвало да се удължи извънредната епидемична обстановка", заяви зам.-председателката на Народното събрание. 

Д-р Джафер посочи, че не само в Сърница и Доспат, но и в Разградско има нови случаи, т.нар. клъстери от заразени с COVID-19.

Според Нигяр Джафер пандемията е показала, че трябва да се промени системата на българското здравеопазване, в която оборотите са най-важни. По думите ѝ основното е да има ясна визия как да стане тази промяна.