Чери домати. Според израелците, те са техен патент. Според жителите в Родопите-напълно наш, пише rodopi24.

„Като плевел са. Боцнеш го някъде и си расте. Дори не е нужно да се полива“, споделя възрастна жена от село в региона. Вкус? Чудесен. Късаш и ядеш, дори не са пръскани. Навсякъде се хващат.

„В София купуваме тарелка от 200-300 грама за близо 4 лева. Внос от Испания. Но не могат да се сравнят с нашите“, пък коментират родопчани, от години преместили се в столицата.

Винаги сме ги наричали „френци“ тези домати. Това чери откъде го измислиха? Корените на боледуват. За разлика от другите домати. Тази година са зле. Стъблата потъмняват, листата изсъхват, пръскаме, ама файда няма. Някаква болест ги хвана“, коментира възрастната стопанка.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук