Въведените мерки за ограничаване разпространението на COVID-19 няма да бъдат ревизирани. Възможността за налагане и на локдаун остава. Това заяви в предаването на Дарик „Реактивно” министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров.

Той поясни, че мерките са временни и при подобряване на ситуацията ще бъдат отменени.

Служебният министър призна, че има недоразумения и грешки при организацията и прилагането на новите мерки, но беше категоричен, че „зеленият сертификат“ не е въведен в последния момент, а фигурира още в заповедта му с мерки от 7 септември. 

Работи се по различни варианти за връщане на децата в училище, първо за тези от 1 до 4 клас, съобщи служебният още здравният министър.

„С изненада виждам как някои хора казват защо в последния момент. Сякаш забравихме, че на 7 септември, когато издадох предишната заповед с ограничителни мерки и ограничихме капацитета на много дейности, тогава същите политически лидери, които днес ме критикуват тогава ми поискаха оставката и ме обвиниха в дискриминация заради „зеления сертификат“, коментира д-р Стойчо Кацаров.

Сертификатът не е нещо, което е паднало вчера от Луната - той съществува включително и в моята заповед, която влезе в сила на 7 септември, а беше издадена на 2 септември, подчерта още той.

Служебният здравен министър обясни, че е принуден да издаде тези временни мерки със „зеления сертификат“, за да може да гарантира лечение на всички, които ще се нуждаят в следващите седмици.

Той призна, че е имал в началото резерви към ваксините срещу Ковид и това било нормална реакция на много негови колеги заради това, че препаратите не са преминали обичайните дотогава изпитания като срокове. По думите му обаче имунизацията в световен мащаб, която надхвърля 6 милиарда дози показва ефективността и безопасността на ваксините.
 
По отношение на сертификатите Стойчо Кацаров каза, че продължава да ги смята за „крайно неблагоприятна мярка“. „Правя го с нежелание, правя го, за да спася живота на хората – затова го правя.

Изобщо не съм си променил мнението по отношение на сертификатите и правата на хората, но отново ще кажа, че висшето благо е животът на хората“, коментира още той на въпрос за позициите му отпреди месеци за сертификата като дискриминация.

Локдаунът също нарушава още по-драстично правата на хората. Той беше прилаган даже три пъти вече, а през пролетта на миналата година беше пълен локдаун, даже и движението беше забранено при 10 души заразени в страната – помните КПП-тата, посочи още служебният здравен министър.

Той съобщи, че днес е обсъждал с организации на родителите и с министъра на образованието възможностите да се организира така учебния процес, че поне да бъдат върнати в училищна среда децата от 1 до 4 клас. Работи се усилено в тази посока, каза министърът.

„Отново апелирам към гражданите, не искам да ви плаша, не искам да стъпвам на страховете на хората по никакъв начин, но като човек ви призовавам – дайте да спазваме тези ограничения, в наш интерес е. Аз ще поема цялата политическа отговорност за това, което става, но ако ние всички не се стегнем, ще платим много висока цена“, заяви още д-р Стойчо Кацаров.

По повод призивите за оставката му от различни политически сили той коментира: „Оставете ги политиците – те са в предизборна кампания. Разбирам ги, искат да извлекат политически дивиденти на мой гръб. Нека да ги извлекат, но да се справим със ситуацията“.

Д-р Кацаров беше категоричен, че нищо няма да бъде променяно, защото няма алтернатива на това, което се предприема. „Тези хора, които сега искат оставката ми – чухте ли някой от тях да предлага алтернативно решение?“, попита той.

„Ако ние сега не реагираме след 10 дни ще ми кажете, че съм закъснял. В момента има 6 500 заети легла в страната. За първите два дни на тези седмица има близо 10 хиляди положителни случаи, от тях 1 000-1 500 души другата седмица в началото ще бъдат в болница. И така на всеки два дни ще добавяме по 1 000-1 500, ще изписваме по 200-300, ще имаме по 100 починали, и ръстът в болниците ще е средно с по 1 000 нови пациенти на няколко дни“, очерта картината в страната здравният министър.

Той добави, че се прави всички възможно да бъде пречупена тенденцията на нарастване на броя на заразените и болните.

„Законът е оставил мен да вземам решенията, нямам парламент зад гърба си, който да застане зад решенията, както Сенатът във Франция например. Тук аз трябва да взема решението еднолично. Отговорността е моя и аз я нося. Приемам всички упреци, но моля за малко разбиране на ситуацията и по-малко политиканстване и популизъм“, призова още д-р Кацаров.

Няколко пъти той призна, че има недоразумения и грешки при въвеждането на последните Ковид-мерки,  които трябва да се коригират. Но добави, че екипът в министерството работи непрекъснато.

„Защото нямаме време – някои казват защо не се въведе след месец – нямаме месец!“, категоричен беше той.