Тези, които са взели решението общопрактикуващите лекари да могат да изписват безплатни лекарства за пациентите с коронавирус, очакват да пляскаме с ръце от радост. За да стане факт обаче, трябва да има съгласие от страна на Лекарския съюз. Дали ще бъдат добавени тези медикаменти е опция, която по никакъв начин няма да подпомогне справянето със ситуацията.

При такава възможност бихме назначили, ако е необходимо, лечение по електронен път само на пациенти, които ние сме диагностицирали, ние назначаваме лечението и ние ги проследяваме. Няма да се превръщаме в секретарки на някого. Ако тази мисъл им е минала през главата, това няма да се случи, заяви пред bTV председателят на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари доц. Любомир Киров.

Киров каза още, че според него самата опция за безплатни лекарства за COVID-19 е по-скоро "PR-ска акция", защото в повечето случаи става въпрос за подкрепящи медикаменти, а ако човек стигне до сериозна терапия, то тя е в болничното заведение.

Доцентът коментира и въвеждането на новите мерки и "зелен сертификат" у нас. "Това, че има здравен сертификат не е лошо. Беше фалстарт, защото стана изведнъж. Да, коригираха се някои неща, но всичко това трябваше да бъде обмислено предварително и да има буферна зона от време, през което нещата да се случат постепенно", каза той.

Според доц. Киров първият положителен ефект от новите ограничения е увеличеният брой на ваксинираните на дневна база, но траен ефект от новите мерки може да се очаква едва след месец или два.