Положихме много усилия в тези няколко дни. Мерките, които обявихме, се прилагат за първи път в нашата страна. В непрекъснат контакт сме с много от хората, които трябва да изпълняват приложените мерки и се съобразяваме с проблемите в ситуацията. Това заяви служебният здравен министър Стойчо Кацаров по време на извънреден брифинг. 
 
"По отношение на сертификатите за преболедуване – потърсихме мнението на експертни съвети, дали е приложимо в рамките на нашата страна да се приеме по-дълъг срок от 6-месечния срок от сертификат за преболедуване от този в ЕС. Давам думата н д-р Томов", посочи той. 
 
"Още в началото на тази седмица се допитахме до експертния съвет по епидемология и имунология за възможността сертификатът да бъде удължен на 12 месеца. Получили сме 2 становища, като от експертния съвет по инфекциозни болести и по епидемология. Очаква се в рамките на деня да получим становище от експертния съвет по клинична имунология", каза д-р Томов. 
 
"Проф. Червенякова ни уведомява, че единодушно приемат срока на сертификата да бъде удължен от 6 на 12 месеца по съответните мотиви. Проф. Стоилова и членовете допускат също тази възможност", обясни той. 

Кацаров потвърди, че до края на деня срокът на сертификатите ще бъде удължен и не е нужно да се преиздават сертификати. 

"Ако сте си поставили първа доза от двудозовата ваксина, ще имате документ да посещавате местата, на които се изисква зелен сертификат. "Зелен сертификат" не е синоним за ваксиниране", каза още той. 

"С оглед да подпомогнем въвеждането и спазването на тези мерки е да помогнем на обектите, които трябва да отговарят на тези изисквания. Тези, които не притежават т.нар. зелен сертификат, ще им предоставим безплатни антигенни тестове, за да нямат затруднения къде и кога да се тестват преди работа. Ще могат да се възползват от тези тестове. Лице, което има право да ги извърши, ще ги извърши. Ако има положителен, той си тръгва по реда и следва диагностика и лечение. Не смятаме, че тези хора са от другата страна на бариерата и трябва да наложим мерки, за да се справим с това, което стои пред нас", каза зам.-министърът на здравеопазването д-р Златанов.
 
"Закупуваме голямо количество тестове, РЗИ-тата също са получили тестове. Безплатните тестове ще бъдат във всички лаборатории и ще има договор за пределна цена на правовземане. Няма да определят сами цената си. Ще трябва да се ангажират с пределна цена, която да се запише в договора. Ако се извършват други тестове, по друга линия, това не касае тази отчетност. Това ще стане в рамките на днешния ден", допълни го Кацаров. 
 
Проф. Атанас Темелков, шеф на реанимацията на „Александровска”
 
"Моето мнение е, че ситуацията е много тежка и за да бъде тежка, цялото общество има вина. Проблемът са самите пациенти, които, идвайки при нас като краен етап на лечението, пристигат късно. По-голяма част от тях са с тежки придружаващи заболявания – диабет, увреждане на бъбреците. Обществото е загубило връзката с мероприятията. Самите пациенти сами се лекуват. Близките им не знаят, че са се разболели", каза проф. Атанас Темелков, шеф на реанимацията в „Александровска”.

"Някои не ходят и на лекар даже и постъпват в тежко състояние. От спешно трябва да се интубира и да се постави на вентилация. Епидемолозите трябва да се намесят в тази етапност на лечебния процес. Забравихме за дисциплината и дистанцията. Ще отида на още по-тежкия проблем – лекуващите екипи. Интензивните отделения са създадени за щатна бройка. При нас има 35 интензивни легла, обслужват се 20 пациенти в момента. Имаме нужда от друг персонал от други болници, които да бъдат насочени и да могат да помогнат. Не само в интензивните, но и в инфекциозните. Този персонал изнемогва", допълни още той. 

Кацаров обясни, че Информационната система не е била пригодена да издава сертификат при издаден бърз антигенен тест.

"Д-р Златанов е говорил и е получил уверение, че най-късно в първия работен ден от другата седмица ще се издава и сертификат на хората, които са с бърз антигенен тест. Само тези, които са издадени след 1 декември 2020 година ще влязат в системата", каза той. 

Служебният министър уточни, че няма сертификат за антитела. 

"Направихме всичко възможно училищата да затворят последни, но нека припомня, че това са временни мерки. При по-лека ситуация веднага ще реагираме и там. Поставени сме в ситуация на невъзможност", каза Кацаров.