Износът на оръжие от България нарасна в условията на икономическа и здравна криза по света, съобщава в. "Труд".


През първата половина на годината осъщественият износ на специална военна продукция от държавното предприятие Кинтекс е на стойност 98,2 млн. лв., при 44 млн. лв. за същия период на миналата година.

Печалбата на Кинтекс за периода от януари до юни е 12,5 млн. лв., при близо 6 млн. лв. година по-рано, става ясно от отчета на дружеството, предаден в Министерството на финансите.

Само в рамките на второто тримесечие, когато кризата по света вече набираше скорост, износът на оръжие от страна на Кинтекс е на стойност 77,7 млн. лв. Оказва се, че експортът на оръжие през второто тримесечие е бил около четири пъти по-голям спрямо първото.

Основният износ на специална военна продукция през второто тримесечие на годината е бил за нуждите на отбраната на Индия и Алжир. През третото тримесечие се очаква да бъде извършен нов износ в значителен обем в изпълнение на подписани договори с Министерствата на отбраната на Индия и на Алжир.

Нарастват приходите и печалбата и на другото голямо държавно предприятие за военна продукция - ВМЗ-Сопот. Отчетените приходи от продажби на ВМЗ-Сопот за полугодието са 102,7 млн. лв. Това е ръст със 7,5% спрямо приходите в размер на 95,5 млн. лв. година по-рано. Част от износа на оръжие е осъществен директно от ВМЗ-Сопот, но повечето сделки са с посредничеството на специализирано в експорта дружество.

Печалбата на ВМС-Сопот от януари до юни е 12,5 млн. лв., при 9,6 млн. лв. година по-рано. За втората половина на годината очакваните приходи на ВМЗ-Сопот в изпълнение на подписаните договори са за 110 млн. лв.