Не е изключено да се твърди за координирана атака срещу българските институции. Това заяви пред БНТ експертът по киберсигурност Любомир Тулев по отношение на разпространената вчера информация, че е хакната НАП.
 
По думите му в петък Комисията за защита на личните данни е получила сигнал от медия, че имат уязвимост на сайта си. Няколко дни по-късно има разпространение за теч на информация от НАП.

Според Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията това може да е съвпадение. Преди да е минала проверката на службите всяка информация е спекулативна.
 
Любомир Тулев заяви, че за момента не се знае нищо конкретно, информацията е предварителна и спекулативна. По думите му със сигурност службите са реагирали мигновено. ГДБОП и ДАНС цяла вечер са проверявали въпросния теч на информация, доколко информацията в изтеклия пакет лични данни е реална.
 
По думите на Тихомир Безлов не се знае дали има помощ отвътре, но вероятно става дума за хакерска атака.
 
Тулев смята, че не е изключено да се твърди за координираност срещу българските институции.
 
По думите на Безлов обаче това може да е съвпадение и трябва да се провери.
 
Любомир Тулов уточни, че мейлът е изпратен чрез руския мейл провайдер "Яндекс".
 
"Дали Русия стои зад това нещо? По-скоро съм склонен да не вярвам, просто е използван мейл провайдера, известен с това, че се опитва да пази личната неприкосновеност на своите потребители", каза експертът.
 
Безлов допълни, че този мейл провайдер по-трудно сътрудничи и ще е интересно да се види в това отношение дали ще сътрудничи.
 
"Ние сме имали и други такива инциденти с изтичане на информация и хакерски атаки, които минаваха през руския сървър", каза той.

И двамата гости в студиото бяха категорични, че ако това се окаже истинска хакерска атака, ще говорим за безпрецедентен случай на теч на информация у нас.