Хаос и напрежение в първия ден с нови правила за пазаруване за възрастните. От днес в сила са ограниченията за „зелените коридори“ за хората над 65 години, което означава, че в часовете между 13:30 и 16:30 в магазините няма да се допускат да пазаруват клиентите под тази възраст.

Заради новата заповед на здравния министър в аптеки и хранителни магазини имаше объркване и неразбиране кой кога може да пазарува. На места се стигна и до напрежение.

Промяна в часовете за „зеления коридор“ предизвика напрежение между клиенти и охранители. На входа на магазините бяха искани и документи за самоличност.

Във Враца заповедта тотално обърка хората над 65 години, които бързаха да пазаруват във вече отменения зелен коридор от 8 до 10 сутринта.

Някои предлагат различен режим за по-малките градове.

В голям магазин в Русе около 16:00 ч., се е образувала голяма опашка от чакащи, за да бъдат допуснати в търговския обект.

И в аптеките трите часа следобед са запазени за хората на и над 65 години. Но тук се запазва сутрешният „зелен коридор“ – тоест часовете между 08:00 и 10:00 ч.

„В другата България с големите градове – София, Пловдив, там има наплив, но тук в тия малките градове няма наплив, не виждам смисъл в тия глупости, които ги измислят. Днес едно, утре – друго“, коментира мъж от Враца.

Фармацевтите също са объркани и някои настояват за отмяна на забраните.

„За търговските обекти – да, но за аптеките всеки има нужда по всяко време на денонощието. В този момент ще има нужда някой от нещо спешно и ще бъде на 25 години. Затова обслужвам хора постоянно, като спазват дистанция и влизат един по един“, твърди Румяна Желева, която е собственик на аптека.

Дори и с ваксина, поне още две-три години ще трябва да спазваме противоепидемични мерки, смятат имунолозите. И още – вирусът в момента се разпространява по-лесно, но пък е по-малко опасен, добавят експертите.

Междувременно страната ни за пореден ден регистрира над 4200 новозаразени за 24 часа. В болница се лекуват близо 5000 пациенти, а жертвите на вируса вече надхвърлиха 2000 души.