Позицията на двамата сенатори от САЩ - за корупцията и медиите в България, е изключително забавна история.

Господин Боб Менендес е съден за корупция - през 2017 г. той е обвинен и съден за това, че не е декларирал много на брой скъпи подаръци от негови дарители и политически донори.

Делото завършва, защото журито не може да вземе решение, очевидно е имало хора, които са го считали за виновен и делото е прекратено служебно, след което 2018 г. Сенатската етична комисия го осъжда да бъде така добър да възстанови парите на неговите дарители за тези подаръци, които е забравил да декларира.

Така въпросната декларация за корупция в България е подписана от човек, който сам е съден за корупция.

Това каза анализаторът Георги Харизанов в предаването "Пресечна точка" по Нова тв.

"Колкото до свободата на медиите е нас - в САЩ в момента няма независими медии. Моите уважения към господин Менендес, ние имаме своите проблеми, но България е една чудесна страна с чудесни хора и ние никому лошо не сме направили.

Уважаеми Боб, ние също сме много притеснени за САЩ, че само 38 дни след старта на мандата на новия президент започнахте пак да бомбардирате Близкия изток и пак ще ни засипете с бежанци, изключително сме притеснени от гражданската война,

която миналата година опустошаваше градовете ви, от това, което се случи по време на изборите и след тях, разбираме притесненията ви за нас, ние ще се оправим", категоричен бе Харизанов.

Днес председателят на комисията по външни отношения на Сената на САЩ Боб Менендес (Демократ от Ню Джърси) и високопоставеният член Джим Риш (Републиканец от Айдахо) дадоха изявление относно отношенията между САЩ и България, в което се казва, че „Съединените щати и България имат стабилни и възходящи отношения, които, подобно на алианса на НАТО като цяло, са най-силни, когато почиват на споделени демократични ценности.

Бихме искали да видим, че тази връзка продължава да се развива, особено по отношение на споделените цели в областта на сигурността и енергетиката, но постоянната корупция, влошаването на медийната свобода, политизирането на съдебната система и други заплахи за върховенството на закона създават сериозни предизвикателства пред двустранните отношения между САЩ и България“.