Въпросът с болничните може да се реши само с диалог между работодатели и синдикати, необходим е и надежден контрол. Това каза д-р Хасан Адемов, депутат от ПТ на ДПС и председател на Парламентарната комисията по труда, социалната и демографската политика, предава "Фокус".

Той изрази скептицизъм за среща между държавата, работодателите и синдикатите.

„Позицията на държавата беше заявена с внасянето на Закона за държавния бюджет и Бюджета на националното обществено осигуряване. Ако имаше намерение за промени в тази посока с временната нетрудоспособност и изплащането й за първия ден, трябваше да бъде направена по съответния ред, когато се внасяха законите", каза той.

"Когато стигаме до ситуация, която държавата променя мнението си, възниква въпросът дали тези, които са направили предложението за болничните трябва да участват на масата на преговорите. Надеждата е обаче да има среща между държавата, работодателите и синдикатите“, обясни той.

Д-р Хасан Адемов уточни, че технологично фалшив болничен лист не съществува, но достоверността на диагнозата е в същността на проблема.

Според него трите отделни институции – Националната агенция за приходите, системата на здравеопазването и Националният осигурителен институт, размиват възможността за контрол.

За ефективен контрол е необходимо този, който плаща да има възможност да контролира този, който издава болничните листове, добави Адемов.

Държавата с цялата строгост на закона трябва за промени възможностите за контрол, обобщи Адемов.