Аз винаги съм мислил, че човек трябва да занимава обществото със себе си, ако има да съобщи нещо значимо. Още повече, че аз съм бизнесмен и се занимавам с бизнес. Това заяви Валентин Златев в ефира на bTV по повод решението му да се появи в медиите.

„Тук съм в качеството си на гражданин, ще изявявам само моя лична позиция.“, уточни той и коментира кризата с водата в Ботевград.

Златев се върна назад във времето относно твърденията, че е имало тръба между ВЕЦ „Бебреш“ и язовир Ботевград и опровергаването им по-късно.


„ВЕЦ-ът работи съгласно всички закони на България. Аз не знам за нито един ВЕЦ как от горе може да дойде разрешение, законът ясно регламентира“, посочи той.

„Странно защо в дните преди Нова година кметът Гавалюгов каза, че в Ботевград ще има водна криза. Със същата си бързина на реакция премиерът Борисов назначи проверка, която установи, че няма тръба. В последните 2 години ВЕЦ-ът почти не е работил“, заяви Златев.

Смешно е да се твърди, че един язовир може да бъде източен за 14 дни. ВЕЦ Бебреш не работи в последните 15 месеца именно поради това, че няма достатъчно вода. Става въпрос за мощност под един мегават и инвестиция сигурно под 1 милион лева. Инвестицията и всичко в нея е кристално чисто и ясно, каза още Златев.

Той посочи три причини защо кмет отправя обвиненията си. Първата е, че борейки се с богатите и успелите, Гавалюгов смята, че печели народната любов.

В същото това време Върховният административен съд е отстранил кмета по искане на КПКОНПИ за установен конфликт на интереси, посочи Златев втора причина. Естествено е, че в такъв момент е по-добре да отклоняваш вниманието“, заяви Златев.

Иван Гавалюгов обича да говори за олигарси. Той е един от най-крупните бизнесмени в общината си, притежава цялата власт и медии – това е христоматиен пример за олигарх, изтъкна Златев трета причина.

Той допълни, че в момента с ВЕЦ-а се занимава баща му.

Аз съм израснал в Ботевград, винаги съм пил вода от крана, не си спомням никога да е имало проблем и винаги е била с прекрасни вкусови качества, разказа Златев.

Язовир Бебреш е построен през 1987 г. за промишлени и напоителни нужди. За питейните нужди на Ботевград има 28 лицензирани източника за водохващане. Кой и кога е наредил да се спрат лицензираните източници за водохващане и е подписал да се подава вода от язовир Бебреш, попита Златев.

През 2016 г. комисия е констатирала, че на тръбата от язовира, която води до пречиствателната станция и е предвидена само за извънредни нужди, има 8 нелегални байпасни връзки. Там водомерът е взривен. През 2017 г. това е констатирано отново, като водоснабдяването става вече директно без пречистване и вече със 17 байпасни връзки, обясни Златев.

На територията на Ботевград функционира организирана престъпна група, която събира пари от населението за 9 милиона куб. м, а плаща на държавата само за 2,5 млн. лв., и присвоява останалото за лично облагодетелстване. Това продължава минимум от 2016 г., заяви Валентин Златев. Това става със знанието на кмета Гавалюгов, защото той е надлежно информиран, добави той.

Иван Гавалюгов съм го виждал само два пъти на живо, на публични места и в присъствието на други хора – честитих му, когато беше избран за кмет и на 50-ия си рожден ден бях поканил кметовете на Правец, Етрополе и Ботевград, разказа Златев.

Ако нямах уважението към баща си, отдавна щях да пратя един булдозер да го изрине този ВЕЦ. Стана най-известният в България, без да има никаква причина за това. Ако работи на пълна мощност, би спечелил 150-200 хил. лв. годишно. Мисля, че го използват заедно с моето име, за да се прикрие истинската кражба от водата в Ботевград, каза още Валентин Златев.

Валентин Златев коментира и бизнеса в България. По думите му един бизнесмен не трябва да се занимава с политика. На провокативен въпрос на водещия идвали ли са при него политици и с какви искания, той отговори, че е нормално да са идвали, но го контрира, че "още малко ще поискате да ви кажа и с кого си лягам. Никога не съм помагал на политици", каза Златев.

Той коментира и Бойко Борисов.

"Защо трябва да имам някакви специални отношения с Бойко Борисов. Прочетете какво съм му отговорил тогава (когато Борисов заяви "Вальо лъже на карти и с него не играя. - бел. ред.). По-добре Борисов да се научи да играе карти. Не знам дали се е научил, не съм играл след това карти. Не бих седнал да играя с него карти, защото той не обича да губи", коментира Златев.

По думите му той не дава интервюта, защото когато седне да говори по една сериозна тема, журналистите отклоняват темата.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!