Д-р Наум Симоноски е специалист по хематология с над 15 години медицински опит. Извършва диагностика и лечение на заболявания на кръвта, кръвотворните органи и органите на лимфната система.  Приема пациенти в Специализираната болница за активно лечение на хематологични заболявания София и във Феми клиник.

Темите в разговора, който можете да гледате и слушате чрез линка в YouTube,  са посочени по минути за ваше улеснение.

От 0,40 до 3,10 минута. Сред хората битува убеждението, че болестите на кръвта са много коварни, защото при тях болката се появява фатално късно, а и симптомите не са много отчетливи.  Липсата на болки е факт. Най-често срещащият се симптом е бързата уморяемост.  Напредването на болестта може да се избегне, защото у нас лабораториите се срещат по-често от магазинчетата, така че всеки може да си прави пълна кръвна картина профилактично веднъж или два пъти годишно (ако е над 45 години). В зависимост от възрастта и пола с едно взимане на кръв е добре да се направят и други изследвания – за хормони и витамини.

От 3,15 до 11 минута. Казано съвсем лаишки, болестите на кръвта се делят на такива на белите и на червените кръвни телца. Да, и някакво разминаване на показателите е сигнал, че има медицинска причина за това. Намаленият хемоглобин алармира за консултация с хематолог. Анемията най-често се открива при една кръвна картина. Симптомите са липса на концентрация, отпадналост, лесна уморяемост, задух… Първо трябва да се установи произхода на анемията (първична или вторична) и дали е породена от липса на желязо или Витамин В 12, фолиева киселина. Според Световната здравна организация (СЗО) 30% от населението на земята страда от липса на желязо. Българите не правим изключение. Вариантите за лечение са няколко. Например, диетичен режим с храни, съдържащи желязо. Съществува убеждение, това са  копривата и спанакът, но изследванията показват, че в месните продукти съдържанието на желязо е три пъти повече, отколкото в зеленчуците.  

От 11,15 до 15 минута. Таласемията и сърповидно-клетъчната анемия се срещат все по-често или са по-лесни за откриване със съвременните средства на изследване. В доста случаи хората не подозират, че я носят, защото много разпространена е „тихата форма на таласемия“. Наричат я „средиземноморската болест", но глобалното затопляне не дава отражение върху заболеваемостта. Понеже е наследствена обаче е хубаво при планирано забременяване партньорите да си направят изследвания.  Ако и двамата са носители на такива гени, е необходим анализ и консултация с генетик.

От 15 до 16,45 минута. Увеличените лимфни възли са един от белезите на проблем с кръвта.  Препоръчително е при тези състояния човек да се обърне към хематолог, защото някои заболявания не се проявяват чрез кръвната картина. Само лекарят може да прецени дали става дума за вирусно или за лимфомно заболяване.

От 17 до 18,40 минута. Наричат мононуклеозата „болест на целувката“. Надявам се, този термин няма да ни откаже от целуването. Отново според СЗО до 30-40 годишна възраст над 98% от населението на земята ще бъде заразено с мононуклеоза. Това заболяване протича лето, проявява се с оток на шийните лимфни възли или сливиците. Но се предписват не лекарства, а общоукрепващи препарати, хранително-диетични режими.

От 18,45 до края. Вярно ли е, че всяка болест, свързана с белите кръвни телца вещае наличие на тумор. Тумор означава подутина на латински. Необходими са изследвания и физикален преглед, за да се прецени дали става дума за лимфом или вирусна инфекция.

Интервю Магдалена Гигова

Оператор Калоян Балабанов

Монтаж Антон Тончев

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук