Малко хора знаят, че Хилда е само умалителното й име. Кръстена е на баба си Хайгухи, която била много суетна и елегантна дама. Не излизала без шапка никъде и по никакъв повод. И понеже смятала, че името й трудно ще се произнася в България, се прекръстила на Хилда. Така и най-слънчевата певица у нас станала популярна с това име, макар в действителност да е Хайгухи, както се наричат и много от рецептите в нейните арменски ресторанти.
На 27 март Хилда навърши 51, но сигурно завинаги ще запази прекрасната си усмивка на чаровна абитуриентка. И всички, които я харесват, то май другите се броят на пръсти, с удоволствие я гледаме в поредния сезон на “Като две капки вода” по Нова телевизия. 

На мрачните и сърдити хора тази сияйна жена определено не е по вкуса 

Но зрителите на “Капките”, а и още повече участниците в шоуто очакват нейните коментари с нетърпение, защото е винаги позитивна. Такава е и в живота - усмихва се дори на тези, които не й отвръщат с усмивка. 

- Хилда, когато коментираш някой от участниците в шоуто, емоциите сякаш се изписват на лицето ти...

- (Смее се.) Да, за хубаво или за лошо, на мен всичко ми личи. И когато не съм съвсем доволна, и когато съм искрено възхитена. Доволна съм, защото имам шанса да съм се родила така - усмихната и позитивна.

Добрината, истината, искреността и усмивката са огромна сила

Възможността да успяваш да заставаш над дребнотемието и проявленията му в хората е много съхраняваща. 

- Но сигурно и ти си имала тежки периоди, как се справяш тогава?

- Естествено, загубата на татко ми, което няма как да го опиша освен като една тежка, огромна и трагична загуба. Загубата на близък човек, какъвто ми беше Чочо (първият съпруг на певицата - б. а.)... Естествено, че съм имала много тежки моменти, в които нищо не е можело да ме спаси, и съм имала нужда да се затворя самичка и да изстрадам това, което изживявам. Но някак времето лекува. То лекува почти всичко. Това са били кратки, изключително болезнени моменти, които обаче не са довели до моя срив. Не мога да се сетя за други тежки потъвания. Може би добрият начин на мислене те изкарва и по-бързо от подобни състояния.

- Веднъж нарече Вили Казасян “моя ангел-хранител, който бди над мен”...

- Абсолютно съм убедена! Сигурна съм, че бди над мен. Той с цялата си сила и всичко, което притежаваше в себе си, беше и един много притеснителен човек. И само, и само да не си помислят хората, че го прави подчертано и само за мен, не ми е помагал толкова приживе, колкото, когато ми помага отгоре. И наистина - от момента, в който си отиде, 
аз усещам някаква невидима ръка. Казвам  го съвсем сериозно! 
И ми помага нещата да ми се случват по най-добрия за мен начин.
Татко Вили, който бди над момичето си

- Казвала си ми, че сте приятелки и с твоята майка Надежда?

- С нея имам уникална връзка. Най-сигурният начин да си сигурен, спокоен и щастлив е да си приятел с детето и майка си. 

Мъжа можеш да смениш, но майка си или дъщеря си - не

Въпрос на късмет е да имаш хубави отношения със съществата, които са най-важните в живота ти. Невинаги се случва. Аз съм голяма късметлийка и в това отношение. Тя, заедно с дъщеря ми, е най-близкият ми човек и много от нещата, които нося у себе си, съм взела от нея. Вкусът към красотата около нас, отношението ми към финеса в този толкова загрубял свят - всичко е от майка ми. Ние сме неразделни. Ако не я чуя два пъти на ден, нещо няма да е наред. Животът ми е много свързан с нея.

- Познавам те като изключително емоционален човек, кога се появяват по-често сълзи в очите ти - от хубавите или от лошите неща?

- Хубав филм или музика могат да ме разплачат истински. Дори по-скоро хубавите неща ме вълнуват повече, това може би е вече от възрастта. (Смее се.)

Плача от хубост, защото в лошите неща човек малко или много закоравява

Научава се да ги преглъща и да не допуска да минават толкова много през сърцето му. 

- Има ли моменти, в които не намираш сили да запееш?

- Когато съм болна или много уморена, иначе кой знае какви сили не му трябват на човек, когато това си му е вътре в него и когато има една сериозна подготовка, така че в общи линии само когато съм много изтощена.

- Кажи ми, какво откри за себе си на тази възраст?

- Установих това, че на тези години човек много повече знае какъв е, какво иска и как да го направи. И се чудя защо Господ така е измислил нещата, че ето едва сега съм много по-наясно къде съм, какво съм, със самочувствието си, със знанията си, с опита си... Много по-уверена съм и по-наясно със себе си.
Чочо - един от непрежалимите близки хора

- Изглеждаш толкова млада, вероятно много хора се питат дали си предприемала хирургични процедури за разкрасяване?

- За да успокоя тези, които си го мислят, или по-скоро да ги разочаровам - абсолютно нищо не съм правила по себе си. С изключение на възможно най-елементарните процедури, които моята дерматоложка ми прилага от време на време. Засега се харесвам такава, каквато съм, без потребност от пластична хирургия. Наистина доста неща промених в начина си на живот, които може би най-вероятно са повлияли положително. Имам предвид режима си на хранене, медитациите... Те неминуемо се отразяват, но нищо повече от това не съм правила. 

- Като те гледам в журито на “Капките”, наистина изглеждаш страхотно, сигурно пазиш строг режим?

- Не знам, аз от доста време изглеждам по един и същи начин, така че не съм се подлагала на абсолютно никакви диети. (Смее се.) По принцип се опитвам да живея сравнително здравословно, това е факт от доста години, така че нищо специално не съм правила. Внимавам какво слагам в чинията си. Избягвам мазни, тежки и пържени храни. Наблягам на салатите, пресните плодове и зеленчуци.

- Спомням си, че имаше един предишен албум “Сложи си ципа на устата”. Успяваш ли да го направиш?

- Да, много често ми се налага да си премълча, въпреки че аз съм зодия Овен и това е трудна работа за мене. Но така или иначе съм човек с доста мярка и знам кога трябва да спра да говоря и кога трябва да си сложа ципа на устата. Мисля, че като един доста съобразителен човек, това даже не ми тежи, не го правя с много усилия.
И накрая, какво е твоето пожелание към нашите читатели?
-  В днешната ситуация не бих си позволила да им пожелая нищо друго, освен поне малко да се пооправят нещата, така че да имаме повече време за себе си, за музика и за други приятни занимания.
 
Щрихи към портрета

Родена в музикантско семейство (баща й е големият български диригент и композитор Вили Казасян, а майка й - певицата Надежда Ранджева, позната на хората над 55 от групата “До-ре-ми-фа”), тя завършва училище “Любомир Пипков”, специалност “Ударни инструменти”. Продължава образованието си в класическия отдел на Консерваторията отново с ударни, а след това специализира в Салутцо - Италия. Пяла е с почти всички джаз формации и е правила записи с тях. Първите й три записани албума са: “Cover Girl”, “Защо не”, “Сложи си ципа на устата”. 
През последните години Хилда Казасян се превърна и в истинска бизнесдама, откри верига арменски ресторанти, което не й пречи успешно да го съчетава с музикалната си кариера и грижите за семейството й. А също така с телевизионните формати, в които участва като жури.

Валентина ИВАНОВА