Бившият енергиен министър Александър Николов, един от заместниците му и бившият шеф на „Булгаргаз“ Людмил Йоцов, са обвинени за причиняване на вреди на държавния газов доставчик в размер над 88 млн. лв.

Енергийният експерт Иван Хиновски смята, че разполагаме с твърде малко факти и цифри от целия скандал с Александър Николов.

"Бих казал, че нарушенията му са много. Дали има конкретни икономически щети на "Булгаргаз", ще се види. Не е работа на министъра да се меси в корпоративните дейности на дружеството. Голямата грешка на Николов е, че е казал, че къса с руския газ, но през юли миналата година 100% от газа, влизащ у нас, е руски. Нямаме никаква диверсификация.

Преки договори за закупуване на газ от търговци не са легитимно действие на Николов, трябвало е да обяви търг или да потърси газовата борса", заяви той. И допълни, че министърът има задължение да информира КЕВР за структурни промени в бизнес кейса на "Булгаргаз", но не го е направил.

"Aко Николов беше купувал газ през борсата, част от обвиненията щяха да отпаднат. Сега виси въпросът, защо бившият директор на "Мед" става шеф на "Булгаргаз" и цените се вдигат", отбелязва експертът. 

Според бившия министър на околната среда Юлиан Попов обвиненията срещу Николов са политически.

"Русия едностранно нарушава договора, затова Николов е нормално да действа така че да промени начините на закупуване на газ в страната. Фейсбук аргументи са твърденията, че шефът на „Булгаргаз“ е бил шеф на газова компания. Страната, която би трябвало да бъде обвиняема е "Газпром", заради едностранно нарушаване на договора. Постигнахме диверсификация и се отделихме от руския газ", категоричен е той. 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук