С 56 на сто поевтиняха кренвиршите на едро през последната седмица, показват данните на Държавната комисия по стоковите борси и тържища (ДКСБТ).

Продуктът от пилешко месо се търгува средно срещу 2,27 лева за килограм, докато само 7 дни по-рано се е продавал с близо 3 лева по-скъпо – 5,21 лева за килограм. На дребно цената им обаче остава между 4,20 лева и 5 лева за килограм, пише Труд.

През изминалата седмица на едро са поевтинели и домати и краставици. Оранжерийните и вносните краставици са поевтинели съответно с 80 ст./кг и 87 ст./кг до 3,86 лв./кг и 3,08 лв./кг. Оранжерийните домати на едро също се търгуват с 56 стотинки по-малко спрямо преди седмица и вече струват на борсите и тържищата средно по 3,10 лева за килограм. Вносните домати поевтиняват с 31 стотинки за килограм до 3,17 лв./кг.

В същото време обаче червеният пипер поскъпва с 12 ст. за килограм и вече се търгува срещу 4,50 лева за килограм на едро.

Сред продуктите, които през последните месеци повишаваха неизменно цената си, но сега поевтиняват незначително на едро са кашкавалът и кравето сирене. Кашкавал тип „Витоша“ се продава на борси и тържища вече на цена под 18 лева - срещу 17,82 лева за килограм. Кравето сирене се търгува срещу 11,36 лева за килограм или с 13 стотинки по-евтино спрямо седмица.

През изминалата седмица от основните стоки, следени от ДКСБТ, най-много са поскъпнали кромид лука и картофите. Старият лук се търгува срещу 2,43 лева за килограм или с над 15 на сто повече спрямо предходната седмица. Поскъпването е 32 стотинки за килограм на едро.

Картофите поскъпват с 15 стотинки за килограм до 1,32 лева за килограм, показват още данните на ДКСБТ. 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук