Потребители на бързи кредити от села в Родопите се превърнаха в кошмар за фирмите, предоставящи заеми. Десетки спечелени дела има в региона срещу компаниите заради огромния и „скрит“ размер на лихвите, отбелязва „Родопи voice“.

В рамките на ден мъж от маданско село спечели три дела срещу фирма за кредити. Той теглил три заема за период от година. Два от тях за сумата от 600 лева, за която трябвало да върне 268 лева над главницата.

Третият бил в размер на 800 лева, а общо заплатената сума била 1 155 лева, или с 355 лева „горница“. Въпреки че посочената по контракта обща сума за плащане била 856,66 лв.

Съдът обяви договорите за потребителски кредити за недействителни, като по този начин потребителят трябва единствено да заплати чистата стойност на получената в заем сума. Компанията пък бе осъдена да върне дадените над кредита суми.

В Родопите подобни дела са десетки в последните години. Рекордьор по подобни пък е съдът в Мадан. Хора от селата в миньорската община, както и в Рудозем, успяват успешно да осъдят компаниите.

В един от последните подобни казуси, жена от родопско село трябвало да върне заем с 250% лихва. Годишният лихвен процент върху 5000 лева бил 41%. Срокът за погасяване – 24 месеца. Пакет от допълнителни услуги и възнаградителна лихва обаче увеличили сумата за връщане на 12 007 лева.

Договорът за потребителският кредит бе обявен за нищожен от съда, заради противоречие със закона. Компанията бе осъдена да върне общо 5388 лева на жената, както и да плати 415 лева съдебни разноски.

Оказва се, че договорите нарушават „добрите нрави“ и са в противоречие със закона. Друга родопчанка, от село в региона, успя да надвие пред Темида 4 фирми за бързи кредити.

Буквално всеки ден в съдилищата се разглеждат по няколко дела, заведени от потребители на подобни услуги. Към момента съдилищата са стопирали хиляди левове „рекет“ под различни форми.

В общи линии магистратите се произнасят, че с подобни действия се заобикалят различни членове от Законите за потребителските кредити, задълженията и договорите, както и защита на потребителя.