Хората с увреждания протестират пред МС заради незачитането на правата им и засилващото се ограничаване на възможностите им за интеграция и достоен живот, предаде репортер на Агенция БЛИЦ. Те се оплакват от правителството, че не обръща внимание на техни писма, предложения, сигнали за нередности, нерешени проблеми и се противопоставят на пренебрегването на тяхната позиция от страна на управляващите по редица приети нормативни актове.
Протестиращите ще връчат протестна нота до Министерския съвет, в която настояват и за повишаване на инвалидните пенсии, които за сега си остават сред най-ниските, а в сравнение с европейските са мизерно символични и без никаква перспектива те да осигурят дори физическото оцеляване на хората с увреждания. А за много хора дори то е застрашено през предстоящия зимен сезон на фона на галпорищата инфлация, рязкото повишение на цените на електроенергията, горивата, цените на стоките за потребление.
Хората с увреждания протестират и срещу нищожната интеграционна добавка, която те получават. Тя не е променяна от 2005 година. Гарантираният минимален доход за страната не е променян вече 4 години, а той е основа за определяне на размера на интеграционната добавка, както и за всички социални плащания, които също са нищожни. За това протестиращите настояват за актуализация на инвалидните пенсии и  формирането на социалните плащания да става на базата на минималната работна заплата. 
Други искания са за достъпна архитектурна среда, за подписване на протокола на Конвенцията на ООН в поетия от премиера Сергей Станишев срок  до 3 декември.
Протестиращите настояват още и за запазване на  Агенцията за хората с увреждания и новосъздаденият Фонд за достъпна архитектурна среда да бъде управляван на паритетен принцип от представители на държавата и от национално представителните организации на хората с увреждания. /БЛИЦ