Националният хотелиерски мениджмънт клуб предлага да има държавна субсидия за всички български туристи, почивали повече от 5 дни в роден зимен или черноморски курорт, под формата на “cashback” или данъчни преференции. Тази идея е лансирана като антикризисна мярка в становище на организацията, изпратено до ресорния вицепремиер Ивайло Калфин и председателя на Агенцията по туризма Анелия Крушкова.
Те искат още да бъде намален ДДС за услугите в областта на туризма. Това е нужна мярка в условията на световната финансова криза, в противен случай има голяма опасност не само за сектора, но и за свързаните с него браншове, обясняват хотелиерите. Според тях общините трябва да намаля курортната такса, както и да се увеличи бюджета за реклама. Да бъде предвиден допълнителен бюджет за реклама в основните дестинации, генериращи туристи за България. Искания имат и към националния превозвач “България еър”. Те настояват за намаляване цените на самолетните билети и увеличаване на рейсовете от Русия, тъй като те остават не само основно перо от разхода за формиране на туристическия продукт, а и влияе съществено на решението на туристите за избор на дестинация. Държавата да приеме антикризисни мерки изразяващи се в дотации в самолетните превози от Москва, Санкт Петербург и други големи градове в Русия.
Проучване на организацията показва, че 93 процента от хората в туристическия бизнес одобряват идеята разходите за визи за граждани от Русия, Украйна и Беларус, закупили туристически пакет за нашите курорти да се поемат от България. Такава практика има в Кипър по отношение на същия генериращ пазар./БЛИЦ