Съчетаването на хоум офис в планината и ски ваканция привлича все повече туристи в условията на пандемия, информира Станислав Вангелов, организатор на ежегодни лагери в Пампорово и Чепеларе.

Скиорски преходи в планината, посрещане на изгрева по пистите в Пампорово са част от новите занимания за "онлайн туристите", предава Нова тв.

""Пантене" са така наречените преходите със ски заради използваната екипировка, включваща специални автомати за ските, известни като панти. Това е стара технология, позната в Алпите",  обяснява Станислав Вангелов.

"Автоматите панти позволяват на алпийските ски да се използват и за преходи, стигайки с тях до връх Снежанка или Орфеевите скали, след което туристите се спускат по пистите.

По този начин скиорите съчетават красивата гледка от познати местности в Пампорово и преходи без нужда от лифтове. Ски "пантенето" преминава само по писти, така че се избягва рисковото каране през необработени зони", категорични са организаторите.

Компютърни и медийни специалисти, мениджъри, представители на свободни професии са преобладаваща част от "лаптопаджийските" лагерници в Пампорово. 

Съгласно противоепидемичните мерки за спазване на дистанцията, те са или индивидуални туристи, или семейства на ски офис ваканция. Част от тях пристигат с кемпери, след като през тази година вече е осигурена и зона за престой на мобилните жилища.

Екипирани с "панти" и челници за осветяване на маршрута по снежното трасе, работещите скиори от лагера могат да бъдат забелязани и сутрин рано по пистите. Всяка събота до края на ски сезона се организира посрещане на изгрева на пистите, уточняват от офиса в Пампорово.