Повечето от нас си мислят, че най-добрият начин да запазим дадени храни свежи по-дълго, е да ги сложим в хладилника веднага щом се приберем от пазар. Това обаче не важи за някои от най-разпространените продукти в нашата кухня. Някои от тях се развалят по-бързо, губят вкуса и свежестта си, ако бъдат охладени, пише британският в. „Индипендънт“, цитиран от БГНЕС.
<strong>Домати</strong><br /> <br /> Поставянето на доматите в хладилника ще спре тяхното зреене и ще убие вкуса им. Текстурата и цветът на домата също могат да се повлияят от държането им на хладно, като при тях дори могат да се появят &bdquo;рани от студ&ldquo;, ако се държат при под 5 градуса по Целзий. При тях повърхността на плода става размекната и може да се покрие с малки дупчици.<br /> <br /> <strong>Картофи</strong><br /> <br /> Картофите трябва да бъдат съхранявани на хладно и сухо място &ndash; в хартиен плик или такъв с дупки, за да няма влага, но в никакъв случай в хладилник. Съхранението им там може да превърне скорбялата в тях в захар, което от своя страна ще се отрази на твърдостта и на цвета им. Също така това влияе и на вкуса &ndash; заради увеличената захар те могат да станат по-сладки при готвене.<br /> <br /> <strong>Лук&nbsp;<br /> <br /> </strong>Ако лукът не е обелен, той се нуждае от хладно, проветриво и сухо място, а не от студен хладилник. По данни на американската Национална лучена асоциация лукът трябва да се съхранява в хладилник, само ако е купен обелен, нарязан или &bdquo;се опитваме да удължим срока на годност на сладките или меки сортове лук с високо съдържание на вода&ldquo;. Дори тогава обаче трябва да настроим хладилника на ниска влажност, за да остане лукът сух. Нарязаният лук може да се съхранява в затворен съд до седем дни.<br /> <br /> <strong>Хляб</strong><br /> <br /> Хладилникът е много неподходящо място за хляба. Поставянето му на студено може наистина да го запази пресен за по-дълго, но самото прибиране в хладилника прави точно обратното. Хладните температури, в сравнение със стайните, засилват кристализирането на нишестето, което увеличава и процеса, който прави хляба твърд и остарял.<br /> <br /> <strong>Банани<br /> <br /> </strong>Поставянето на зрели банани в хладилника може да помогне за задържането им в това състояние за няколко дни. Ако обаче плодът бъде сложен в хладилник докато все още е зелен и твърд, то тогава те изобщо няма да узреят, дори и след като бъдат извадени от него. Тогава и обвивката им ще стане тъмна. Бананите са тропически плодове и нямат естествена защита срещу студа в стените на своите клетки. Вместо това студът причинява разкъсването на тези стени, което води до &bdquo;изтичане&ldquo; извън<strong> клетките на храносмилателните ензими. </strong>Това именно причинява и потъмняването на кожата на плодовете.<strong><br /> <br /> Чесън<br /> <br /> </strong>Поставянето на чесън в хладилник или в найлонов плик може да доведе до мухлясването му. Най-добрият начин за съхранение на чесън е като се държи на стайна температура на тъмно и сухо място, където има свободна циркулация на въздух.<br /> <br /> <a href="https://zdrave.to/"><span style="color: rgb(51, 153, 102);"><strong>ОЩЕ ЗА ПОЛЕЗНИТЕ ХРАНИ, ЗДРАВЕТО И ТЯЛОТО МОЖЕ ДА ЧЕТЕТЕ НА НАЙ-ПОЛЕЗНИЯ ЗДРАВЕН САЙТ</strong></span></a><br type="_moz" /> <strong><br type="_moz" /> </strong>