Всички сме чували твърдението, че закуската е най-важното хранене за деня. Тя засилва метаболизма и дава гориво на организма ни. Със сигурност обаче е много важно и да изберем правилната закуска, за да бъдем здрави и във форма. А много хора се чудят какво е полезно и какво не е за сутрешното ни хранене.

Има такива храни, които трябва да избягваме или поне да не бъдат включвани в нашето ежедневно сутрешно хранене, препоръчва Вести.бг.

Зърнени закуски

Много хора смятат, че зърнените закуски са отлична опция както за децата, така и за възрастните.
В действителност обаче това не е най-здравословната и питателна закуска. Преработените зърнени храни са с ниско съдържание на фибри, но твърде високо съдържание на захар и бързи въглехидрати.

Това причинява скок и също толкова драматичен спад на кръвната захар или накратко - много скоро ще почувствате глад и ще забележите промени в настроението си.

Тестени изделия

Всички знаем колко са вкусни мекиците и палачинките, но те не ни доставят нищо повече от по-висок холестерол и приятно усещане на небцето. 

Тост, намазан с маргарин

Това може да изглежда добър избор за закуска, тъй като не съдържа наситени мазнини или захар. Тъй като обаче брашното в повечето хлябове е рафинирано, то ни осигурява малко хранителни вещества и малко фибри.

Повечето маргарини пък съдържат трансмазнини, които са най-нездравословният вид мазнини, които можете да консумирате.

Концентриран портокалов сок

Той е с високо съдържание на фруктоза, което може да доведе до скок в нивата на кръвната захар. Вместо да пиете концентриран портокалов сок, изяждайте целия плод.

Плодове

Добре е да консумирате само един вид плод на хранене. Ако смесвате плодовете, естествените захари се освобождават от вътрешността на клетките и се превръщат в свободни захари.

Понички

Можете да хапнете вкусни понички със захар по обяд, но не ги яжте за закуска. Въглехидратите, мазнините и захарите не са най-добрата комбинация, с която да започнете деня си. Ако не можете да започнете сутринта си без поничка, балансирайте закуската си с богата на протеини храна като твърдо сварено яйце или ядки.

Ако искате да се почерпите със сладкиши сутрин, пригответе си някой здравословен десерт.