Разследващият журналист Христо Грозев се страхува да се върне в България – смята, че ще бъде предаден на Русия. Той не би могъл да дойде на този етап дори и само на работно посещение.

В момента живее във Виена, където се вихри шпионски скандал в полза на Русия.

Грозев даде интервю за БНТ, в което говори и за този скандал, и за шпионите на Русия в европейския парламент, и по други теми. Запитан дали се страхува да се завърне в родината си, той отговори:

„Много ми е тъжно да кажа, че да! Такъв е и съветът на правоохранителните органи, както и в Америка, така и в Европа – че рискът е от най-висока категория.

И виждаме, че част от групата, която е работила по следенето ми, включително по времето на пристиганията ми в България – всеки път са били български граждани, хора, които са се поставил в услуга на руските специални служби.

Така че, за съжаление, България засега е ограничена територия за мен, което ми е много тъжно“.

Той твърди, че в страната ни лесно се намират хора, които да сътрудничат на Кремъл, дори без заплащане. Според него страната ни е един много удобен плацдарм за руските интереси, поради възможността да намират както платени, така и идеологически съчустващи, представители на властта.

Според Грозев в България има много „полезни идиоти“ за Русия, използвайки думите на Ленин за българите, които доброволно обслужват руски интереси.

„Бивш наблюдаващ прокурор участва във „Фейсбук“ групи, в които се споделят благодарности към президента Путин, празнува същият този прокурор рождения ден на Сталин.

Може да си представите колко удобно и с какво злорадство използва тези неща Русия. При положение, че не е нужно да плаща“, заяви Грозев.

Според Христо Грозев скандалът в европейския парламент с депутати, които обслужват руските интереси е дори полезен.

Защото най-после в Брюксел започва процес на пречистване от подобни елементи. Грозев обърна внимание, че разследващата група, в която участва още преди няколко години е посочила латвийката Татяна Жданок като обслужваща руските интереси в Европарламента. Наскоро бе съобщено, че Жданок е работила поне 20 години като руски агент.

Що се отнася до шпионския скандал във Виена той обясни, че в страната шпионажът не е наказуем, стига да не е във вреда на Австрия. Но напоследък нещата се променят:

„Стана ясно, че тази слободия на шпионаж , всъщност засегнала и австрийските интереси. Оказа се, че клетка от бивши офицери, които, когато са го правили са активни офицери на тяхната вътрешна служба за сигурност и са работили години наред за руското разузнаване, предавайки данни, търсили са информация за важни за руските спецслужби опозиционери, журналисти като мен.

Но още по-страшно за австрийците са шпионирали против собствената си държава са предали три телефонни апарата на австрийски министри през 2017 г. Също така са откраднали един от най-засекретените компютри, използващ една специална система за шифроване „Сина“ отново на руските служби“.

Наскоро Грозев разказа, че имало влизане в дома му в Австрия и е откраднат негов лаптоп, припомня SafeNews.

Но не онзи, който иска руското разузнаване, а друг.

Пред БНТ журналистът Грозев разкри, че се е сдобил чатове, от които е разбрал, че лаптопът му е предаден от Виена в София, от София в Истанбул и от Истанбул в Москва – на ФСБ.

Имало е проникване в моя дом, влезли са българи, наети от руското разузнаване. Това се е случило през 2022 г.  Целта е да се открадне лаптопа, който се вижда и във филма „Навлани“.

Този компютър е търсен. Влезли са българи, наети от руското разузнаване, за да го откраднат от моя дом. Взели са грешния компютър.

Това е поредния гаф на руското разузнаване и на техните български, за съжаление, шпиони. Фактът, че са влезли в моя дом е стресиращ. Не съм единствения, който живее там“. Това каза разследващият журналист Христо Грозев по-рано в ефира на bTV.

Група от руското военно разузнаване пътува по света

„Всички от тях са имали борба с руските служби. Всички те са високопоставени и добре обучени в дипломация или служби. С години продължи това.

Това, което ни накара да вярваме, че по-скоро е вярно, беше присъствие на група на руското военно разузнаване, която пътува по света. Тя наброява около 60-70 души.

Веднага след пристигане на хора от групата започват да се оплакват американски дипломати, които не знаят, че руснаците са там. Имаше корелация на присъствие“, добави той.

„Има шест случая, които сме открили. Те са във Франкфурт, Германия, през 2014 година, в Берлин през 2016 година, както и две пътувания до Китай през 2016 г. и 2017 г., след които пак има оплаквания на американски дипломати. Не можем да видим всички.

Ако това е операция на руското военно разузнаване, те използват местни хора, които в много случаи са военни аташета, които работят за тази група“, посочи Грозев.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук