Премиерът Кирил Петков показа, че е активен и в малките часове на нощта. Той използва личния си фейсбук профил, за да поздрави ромите за „Бахтало Василий“. По думите на министър-председателя той и колегите му ще работят в интерес на всички, независимо от техния етнос и религия. Ето какво още написа Петков в личния си фейсбук профил.

Днес е един от най-важните дни за Ромската общност - „Бахтало Василий“. На този ден искам да пожелая здраве, благоденствие и успехи на всички роми.

Нека съвместно, както през вековете, да работим заедно за просперитета на България. Ние заявихме, че ще работим за промяна. За да постигнем тази промяна е важно всички български граждани, включително и ромската общност, да ни подкрепят и да дадат най-доброто от себе си.

Използвам повода, за да заявя, че ще работим в интерес на всички, независимо от техния етнос и религия, за да може България да заеме достойно място сред развитите и демократични държави в Европа и света.

Бахтало Нево БрешПовечето ромски групи в България отбелязват на 14 януари по Юлианския календар Васильовден, наричан още Банго Васил (Куцият Васил), но празненствата по случая продължават три дни – на 13, 14 и 15 януари. Васильовден е известен като Ромската Нова година.,

Особено тържествено празникът протича в Западна България.

Празнуването на Васильовден е свързано с няколко ромски легенди за Банго Васил, застъпник на ромите, който възстановява мост, за да преминат по него ромите, след като този мост е бил разрушен от Дявола или от Господ. Така той спасява давещите се роми.