Кирил Китов, известен още като Киро Японеца - ключов играч в наркобизнеса, преди да бъде прострелян в главата през 2003-а година, е начело в Топ 5 на влиятелните роми според проучване на "Уикенд".
Японеца оживя по чудо, след като бе лекуван в специализирани клиники в чужбина. От известно време насам е спонсор на Евангелистката църква и  не пропуска неделните проповеди. Синовете му управляват бизнеса, собственици са на няколко хотела и сгради в центъра на София.

Цветелин Кънчев, макар самият да нее циганин, а да е отгледан от роми, се ползва с огромен авторитет в циганската общност. Лидерът на "Евророма" натрупа богатството си през 90-те, когато бе официален представител на концерна "Филип Морис". Дон Цеци също е с криминално досие, той бе първият депутат, пратен в затвора, макар и със скалъпени обвинения.  През 2003-а с указ на вицепрезидента Ангел Марин Цветелин Кънчев бе амнистиран.

Цар Киро, както е известен Кирил Рашков, е първият заловен крупен производител на нелегален алкохол. Още в началото на 90-те Кирил Рашков се прочу с нелегалните си фабрики за ракия и водка и до днес синонимът на менте алкохол е "Made in цар Киро". Рашков е обвиняван и за десетки други престъпления, сред които износ на непълнолетни ромки в чужбина, които били принуждавани силово да крадат, просят и проституират.

Илия Илиев според мнозина е най-богатият циганин в България. 35-годишният лидер на ДРОМ пази в тайна бизнеса си, но според легендата личното му богатство надхвърля 20 милиона евро. Общинският съветник на София притежава в гаража си "Майбах" и "Мерцедес Макларън", само цената на тези два автомобила надхвърля 1 милион евро.

Мирчо Петков, по известен като Мирчо Циганина, днес е подсъдим за източване на държавния резерв. Според обвинението ромският бос е нанесъл щети на държавата за над 50 милиона лева. Роденият в Койнаре богаташ дълги години се съди с Валентин Златев за бившата резиденция на Тодор Живков в Правец. Циганина е в конфликт и с бившите си руски съдружници, които го обвиняват, че им е откраднал над 10 милиона долара. Малцина са тези, които смятат, че Мирчо Циганина ще бъде осъден. Публична тайна е, че богаташът се ползва с политически протекции. /БЛИЦ