„Земеделците се притесняват с основание. Проблемът не е толкова в студовете, които се случват след 15 март , а че предишните месеци бяха необичайно топли.

Преди три дни изтече поредната зима и това е най-топлата зима, откакто правим изчисления в нашата страна. Това води до необичайно, ненормално развитие на повечето култури у нас“, за това предупреди климатологът гл. ас. д-р Симеон Матев.

Шансът за инфарктен студ – минус 3-4, е малък, но на 7, 8, 9, 13 и 14 март може да се случи. Тези климатични изменения, на които сме свидетели през последните догини, водят именно до това.

Според земеделците обаче не студът е опасен за тях, те се опасяват от засушаването. Но този проблем донякъде може да бъде решен по технически начин“, каза Матев в сутрешния блок на Nova News.

Март крие своите изненади в задния си джоб. Неслучайно му казват женския месец… една потайна жена. Март е месец, в който времето може да бъде и така, и онака.

Март започна със сравнително добро и спокойно време без излишни екстремности, а утре предстои първото по-сериозно влошаване – свързано е с валежи. Очакваше се циклон да мине и да напои цялата ни родина, но валежите утре не би трябвало да създадат някакви съществени проблеми.

Това влошаване ще облекчи положението с водата, но само в Южна България“, поясни климатологът.

Той заяви, че към 7-8 март ще бъде най-студено като цяло. На 9 март сутринта ще има и отрицателни температури, но няма да бъдат по-ниски от минус 2, минус 4 градуса.

„След това отново затопляне, което ще е в периода 10,11 и 12 март. Тогава ще бъде по-топло време от обичайното, а после отново връщане към обичайното – надяваме се с по-обилни валежи“, каза Матев.

По думите му в планините положението със снега е трагично – няма го: „Проблемът със снега е, че няма да бъдат запълнени водните запаси, а това ще доведе до драми през лятото“.

Пролетта все още не е сезонът, в който да тръгнем по къси дрешки и джапанки“, отсече климатологът.

Днес ще е прекрасен ден за всичко, свързано навън. Постепенно ще се заоблачава, тъй като утре през страната ще премине циклонче с валежи. 

До 8 март ще има по-скоро облачно време, ще има и превалявания, а след това ще има кратко стабилизиране на времето до към 12 март.

Онези 20-25 градуса дори да се случат ще е за кратко и най-вероятно ще е след 20 март.

Баба Марта винаги крие своите изненади. Знайте, че последните десетдневки на март стават най-големите екстремности във времето. Та аз имам едно на ум за последните дни на месеца“, заяви климатологът Симеон Матев.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук