„Дъжд ще има в събота срещу неделя. В неделната утрин е възможно да затихва. Валежи от дъжд ще има в понеделник и вторник. В Южна България е възможно да вали по около 30-50 л/кв. м. Няма реална опасност от преливане на реки”, това прогнозира климатологът Симеон Матев по NOVA NEWS.

Във вторник ще превали сняг на по-ниски места. В сряда сутринта, освен в планините, е възможно да има сняг и на по-ниски места – Софийско, Разградско, Шуменско. Няма да е дебела снежната покривка, но изненадани шофьори ще има.

Това застудяване ще продължи до към Цветница. Очакванията са времето да се затопли, но температурите да са близки до нормата с разкъсана облачност”, обясни Матев.

Той очаква по Великден времето да е приятно топло – 18-23 градуса. „Ще избегнем варианта на Великден да сме със зимни якета”, смята той и припомни, че през 2000-та година на 15 април, Великден, е имало снежна покривка от 15 см.

Новата реалност е деца на 6-8 години да не знаят какво е дебел сняг. Не ни се сърдете, вероятно ще сгрешим някоя от следващите зими. Климатът има свои начини за компенсация и рано или късно те се проявяват”, допълни Матев.

Какво ще е времето по дни и часове може да видите в рубриката на БЛИЦ, в която ви информираме в реално време какви са климатичните условия в страната

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук