След 15 май има възможност за развитие на купесто-дъждовна облачност и падане на градушки. Това каза климатологът проф. Георги Рачев пред "Фокус".

Той уточни, че местата и вероятността могат да бъдат прогнозирани два дни преди това. „Следващата сряда, когато се очакват по-ниски температури, и евентуално след сряда от четвъртък към 20 май има възможност за развитие на купесто-дъждовна облачност и падане на градушки“, обясни проф. Рачев.

Климатологът коментира, че градушките са типично явление за климата на България, като месец май и първата половина на юни е върхът на сезона на градобитността. „Страната ни е градобитна. Всяка година се отчитат градушки. Това, че през май има градушка, не е нещо изключително", поясни Рачев. "Доколкото може да се търси хубавото в лошите моменти на времето, това е, че в България градушките нямат повсеместен характер и са общо взето локални.

Може да има градушка в едната част на селото, а в другата да няма. Градушката обикновено се явява на ивици", каза климатологът.

"За това преди години, когато бях сред селскостопанските труженици, които ги карах да си уедряват земята, един дядо ме светна и ми каза, че съм доста млад и не знам какво е на село.

„Ние нарочно взимаме ниви в различните краища на селото, та като падне градушка, някоя от нивите да се запази и по този начин загубите да бъдат по-малки“, разказа проф. Рачев. 

Какво ще е времето по дни и часове може да видите в рубриката на БЛИЦ, в която ви информираме в реално време какви са климатичните условия в страната