Градушки и силен вятър в България, наводнения в Калифорния, торнадо в Оклахома, сняг в Колорадо и Анталия, жега в Гърция и Китай. Така можем да опишем изминалата седмица. За опасно променливото и непостоянно време по света и у нас в сутрешния блок на нова телевизия говори климатологът проф. Георги Рачев.Според него климатичните промени са виновника за всички метеоявления.  "Жестоки температури от 45 °C в Израел и в Йордания, Елат 44 °C до вчера. От днес вече прониква един западен вятър и там вече ще стане по-хладно около 35 °C", информира климатологът. Високите температури идват и към нашата страна.

"Днес следобед в 16 часа ги пускаме тези температури. Неделя, понеделник, вторник, сряда и четвъртък – топло време и на много малки места следобедните часове, евентуално, някакво преваляване. Много хубаво време!", каза Рачев.Запитан какво ще бъде времето през лятото в България, климатологът отговори: "Нормални температури, в западната половина на България малко повече дъждове, докато на изток нормална температура и малко по-малко дъждове от нормалното".

"Хората си мислят, че цяла България е потъна в градушки и дъждове. Особено след този умопомрачителен валеж от 200 литра за 20 минути. Това колегите от НИМХ трябва много внимателно да го проверят, защото ако влезе в месечните анали ще бъде невероятен, ама невероятен гаф", предупреди проф. Георги Рачев.

"Благодаря ти. Ще те държа отговорен, защото обеща следващите дни времето да е хубаво и щедро на слънце", пошегува се с него водещата Мартина Ганчева.

"Поемам отговорността", заяви климатологът.Какво ще е времето по дни и часове може да видите в рубриката на БЛИЦ, в която ви информираме в реално време какви са климатичните условия в страната